1200 köbméter sittet hordtak ki a Keletiből

iho/vasút   ·   2021.06.27. 18:00
02_keleti_felujitasa

Ütemterv szerint halad az utascentrum kialakítása. A régi lépcsőket, a pénztárakat és a pincehelyiség megszűnő falait elbontották, kitűzték a mozgólépcsők és a liftakna süllyesztékeit. A kivitelezés többek között a pinceszinti tartófalak szigetelésével, talajmegerősítéssel folytatódik.

A március közepén kezdődött kivitelezés leglátványosabb eredménye, hogy befejeződött a régi lépcsők bontása a műemlék jellegű gránit és márvány burkolatok óvatos eltávolításával. Korábban elbontották a pénztárakat, a pincehelyiség megszűnő falait és leverték a vakolatot. Elszállították az építési törmeléket, helyet biztosítva a további munkáknak.

Eddig több mint 1200 köbméter sittet hordtak ki a pályaudvarról. Mindez többek között közel

  • 1000 négyzetméter vakolat,
  • 700 négyzetméter álmennyezet,
  • 5 vasbeton lépcső,
  • 35 kilométer kábel és
  • 600 négyzetméter aljzat bontásával, valamint
  • 800 négyzetméter padlóburkolat és
  • 350 négyzetméter falburkolat

bontásával gyűlt össze.

Az épülő 93,19 négyzetméter üvegfödém össztömege 36,4 tonna lesz.

A következő munkafázisban a pinceszinti tartószerkezeti falakat injektálással utólag szigetelik, valamint ezzel párhuzamosan elkezdődtek a talajmegerősítési, alapozási munkák JET-Grouting technológiával. Ezt követően az aljzat kavicságyazat terítése, tömörítése következik.

Az uniós és hazai források felhasználásával megvalósuló beruházásnak köszönhetően, a korábbi belföldi pénztárak és az azok előtti terület teljes átépítésével, több mint 1542 négyzetméteren megvalósuló, akadálymentes utascentrumban az eddiginél nagyságrendekkel komfortosabb lesz az utasok kiszolgálása. Egy helyen lesz lehetőség a menetjegyváltással, a belföldi vagy akár nemzetközi utazással kapcsolatos ügyek intézésére, és akadálymentesen lehet majd megközelíteni a pályaudvart az aluljárószint és a vágánycsarnok közti mozgólépcsőn vagy liften.

(X)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Ellátási lánc Vasút Logisztika Szállítmányozás Nagyvasút

Tovább csökkent az áruszállítás teljesítménye az EU-s gazdasági nehézségek miatt: a kombinált fuvarozás növelte részesedését a szállításban idehaza, uniós szinten visszaesett

MLSZKSZ/iho   ·   2024.03.18. 17:05

A Magyarországi Logisztikai Szolgáltató Központok Szövetségének összesítése szerint kevésbé érintette a válság az intermodális forgalmat, így a több szállítási módot kombináló fuvarozás növelte részesedését az összforgalomban.