Kétmilliárd-négyszázmillió eurós bővítés Madrid nemzetközi repülőterén

MTI/iho   ·   2024.01.27. 15:25
00_madrid_repter

Az Adolfo Suárez-Madrid Barajast 2031-től a jelenleginél évente huszonnyolc százalékkal több, 90 millió utas veheti igénybe.

Pedro Sánchez spanyol kormányfő a Fitur nemzetközi turisztikai vásár keretében beszélt arról, hogy az „évtized legnagyobb értékű reptérfejlesztését” hajtják végre Spanyolországban. Az átalakítással a madridi repülőtér megszilárdítja pozícióját, mint az Európai Unió egyik legnagyobb repülőtere, az Európa, Latin-Amerika és Ázsia közötti kapcsolatok csomópontja.

A projekt világszinten kiemelkedő környezeti fenntarthatósági elemeket is tartalmaz:140 megawatt teljesítményű naperőmű épül a repülőtér energiaellátására. Pedro Sánchez hangsúlyozta a beruházás gazdasági és munkahelyteremtő szerepét is: tavaly a Barajas reptérről származott a madridi autonóm tartomány GDP-jének mintegy tíz százaléka. A miniszterelnök elmondta, az idegenforgalmi szektor a múlt évben kétmillió 500 ezer embernek adott munkát Spanyolországban, a nemzetközi turisztikai adatok pedig rekordot döntöttek.

Tavaly 84 millióan látogattak a dél-európai országba 108 milliárd euró bevételt teremtve, ami 2022-höz képest huszonnégy százalékos, a koronavírus-járvány előtti eredményhez képest pedig tizenhét százalékos növekedés.

A spanyol reptereket üzemeltető AENA vállalat adatai szerint tavaly 283 millió utas vette igénybe az ország légikikötőit, a madridi Barajas repülőteret 60 millió 200 ezer.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek