3000 milliárd EU-forrás költhető el Budapesten és az agglomerációban ebben az uniós ciklusban

MTI/iho   ·   2021.03.26. 09:20
06_budapest_fentrol

Ötpontos megállapodás született a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának ülésén a kormány és a főváros között: a kabinet és az önkormányzat egyeztet az európai uniós fejlesztési források budapesti felhasználásáról.

Az FKT ülésén öt nagyobb kérdésben tudtak megállapodni. A kormány és Budapest közös munkacsoportot hoz létre az uniós fejlesztési források budapesti felhasználásának egyeztetésére, és a megbeszélések eredményeként határozza majd meg a kormány a fejlesztési pénzekre vonatkozó elképzeléseket. A kormány mintegy 3000 milliárd forintban határozta meg azt az összeget, amelyet a következő uniós ciklus fejlesztési forrásaiból döntően Budapesten, kisebb részben pedig az agglomerációban javasolnak elkölteni.

A pénz szétosztására Karácsony Gergely főpolgármester tesz javaslatot. Kiderült, a kormányzat hamarosan elfogadja a Budapest zöldítéséről szóló programot, amellyel öt év alatt 39 fővárosi és agglomerációs, összesen 2500 nagypályás focipályánál is nagyobb területen valósítanának meg zöldfejlesztést.

Három budapesti nagyfejlesztés finanszírozását és megvalósítását magára vállalja a kormány, és ezen fejlesztéseknél minden részletkérdésben megegyeztek. Eldőlt, milyen munkamegosztásban, milyen ütemezéssel valósítja meg a kormányzat

  • a pesti alsó rakpart Margit híd és Fővám tér közötti szakaszának komplex megújítását,
  • a budai fonódó villamoshálózat déli meghosszabbítását, valamint
  • a kelenföldi buszpályaudvar bővítését, ahol további P+R kapacitásokat is építenek majd.

Az ülésen megállapodtak abban is, hogy a főváros támogatja a budapesti agglomerációs vasúti stratégiát. Viszont a Galvani híd, a Városmajor és a Városliget kérdésében nem tudtak egyetértésre jutni.

  • A kormány várja, hogy a főváros egyértelműen elkötelezze magát a Galvani híd megépítése mellett.
  • A Városmajor megújításával kapcsolatosan egy részletkérdésben van véleménykülönbség.
  • A kormány az érintett XII. kerület polgármesterével közösen azt javasolja, hogy a fővárosi fenntartású Városmajori Szabadtéri Színpadnak keressenek más helyet.
  • A Városliget ügyében a kormányzat javasolta, hogy hozzanak létre egy munkacsoportot az FKT keretein belül a vitás kérdések megtárgyalására, de erről nem sikerült megegyezniük.

Budapest indító javaslatai között szerepel a villamoshálózat összekötése a Deák tér és Lehel tér között, valamint Újpalota kötöttpályás kapcsolatának kialakítása, de javaslatot tettek járműbeszerzésekre és további 230 milliárd forint felhasználására is. A javaslataik – az első számítások szerint – nem kerülnek többe 300 milliárd forintnál.

A főváros álláspontja szerint a Galvani híddal összefüggésben az érintett kerületek vezetését be kell vonni az ügybe: Budapest azon úthálózat nyomvonalát tudja majd támogatni, amelyről a kerületek megegyeznek.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek