A felére esett vissza az Ukrán Vasutak áruforgalma

iho/vasút   ·   2023.01.11. 18:00
00_ukran_tehervonat

A háborús körülményekhez képest azonban az Ukraliznicja pozitívnak tartja a tavalyi eredményeket. 

Az Ukrán Vasutak tavaly több mint 150 millió tonna árut szállított, ami 52,1 százalékos csökkenést jelent 2021-hez képest. A jelentős visszaesés ellenére a háború közepette is gőzerővel működő vasúttársaság pozitívnak tartja az eredményeket, különösen a gabona tekintetében. A termények szállítási volumene a jelenlegi kihívásokkal teli környezetben ugyanis viszonylag magas maradt.

A vállalat éves eredményeit egy, a mezőgazdasági ágazat résztvevőivel közösen tartott online találkozón vitatták meg – adta hírül a Railfreight.com. Valerij Tkacsev, az Ukrán Vasutak kereskedelmi ügyek osztályának igazgatóhelyettese hangsúlyozta, hogy az összes rakománytípus csökkenése ellenére a gabonaexport volumene esett vissza a legkevésbé 2021-hez képest, méghozzá 14,2 százalékkal. Ugyanakkor a gabonaexport a vártnál sikeresebb volt. A hozzávetőlegesen 29 millió tonna (28 millió 871 ezer 300 tonna) elfuvarozott, és a nyugati határátkelőhelyeken (többek között Záhonyban) havonta átlagosan egymillió tonna átadott gabona reménykeltő 2023-ra nézvést – alapot adva a bizakodásra, miszerint az idei forgalom felülmúlja a tavalyit.

A múlt év utolsó hónapjában az Ukraliznicja összesített áruforgalma 0,4 millió tonnával esett vissza novemberhez képest. Ez elsősorban az ukrán elektromos hálózat és a közlekedési infrastruktúra elleni orosz támadások miatt következett be, amelyek a vasúttársaságot vonatai lelassítására kényszerítette. Ugyanakkor több gabonát, olajtermékeket, műtrágyét és iprai berendezést szállított a vasút. Konkrétan a gabonaszállítás volumene 18,8 százalékkal nőtt novemberhez képest, félmillió tonnával haladva meg az előző havi mennyiségeket.

Az ÖBB Rail Cargo Group magyarországi leányvállalata, a Rail Cargo Hungaria december elején jelentette be, hogy átlépte az ukrán–magyar határt az egymilliomodik tonna ukrán gabonát fuvarozó vonata.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek