A gépkocsik károsanyag-kibocsátását mérik fel az ország négy városában

iho/közút   ·   2024.09.18. 15:00
autok_szombathely

A szeptember 16-a és 20-a között zajló Közúti Közlekedési Környezetvédelmi Akció során végzett mérések célja, hogy átfogó képet adjon a hazánkban forgalomban lévő gépkocsiállomány évenkénti változásáról és a járművek állapotáról, beleértve az átlagéletkort és az erózió mértékét.

Idén huszonnyolcadik alkalommal rendezi meg a KTI Magyar Közlekedéstudományi és Logisztikai Intézet Nonprofit Kft. a Közúti Közlekedési Környezetvédelmi Akciót, amelynek legfőbb célja, hogy átfogó képet adjon a Magyarországon forgalomban lévő gépkocsi-állomány károsanyag kibocsátásának évenkénti változásáról. A környezetvédelmi akció keretében Budapesten, Debrecenben, Győrben és Szegeden, naponta változó helyszíneken végeznek mintegy ezer közúti környezetvédelmi ellenőrzést és mérést a területileg illetékes Közlekedési Felügyelőségek öt napon keresztül.

A forgalomban résztvevő gépjárművek károsanyag-kibocsátásának vizsgálata benzinüzemű járművek esetén gázanalizátor (CO, CO2, HC, O2, Lambda-érték) segítségével, gázolajos (dízel) üzemű gépjárművek esetén füstölésmérővel (opacitásmérő készülék) történik. A szokásos gázanalizátoros technológiákon felül részecskeszám-mérésre is sor kerül, amely lehetővé teszi a részecskeszűrők állapotának ellenőrzését, az esetleges átfúrt, módosított vagy bármely módon manipulált szűrők azonosítását.

Ezek a technológiák a műszaki vizsgaállomásokon alkalmazott műszaki megoldásokkal teljesen megegyeznek és megfelelnek a hatályos környezetvédelmi előírásoknak. A méréseket a vizsgaállomásokon is dolgozó, a kormányhivatalokhoz tartozó szakemberek hajtják végre, akik a mérések mellett szemrevételezéses állapotfelmérést is végeznek. Jellemzően szivárgások feltárása, a környezetre káros meghibásodásra utaló nyomok keresése a fő feladat. Ha esetleg szabálytalan módosítás található a gépjárművön, akkor a mérést végrehajtó kollégák felhívják a figyelmet a szabálytalanság meglétéről, annak szükséges helyreállításáról.

A gépkocsik vezetői az ellenőrzés során megismerik autójuk állapotát, az esetleges problémákról tudomást szerezhetnek, a kirívóan rossz állapotú, erősen szennyező gépkocsival közlekedők pedig nem kerülik el a büntetést, amely vonzata, hogy két hónapon belül időszakos műszaki-környezetvédelmi vizsgálaton kell megjelenniük járművükkel. A tavalyi akció során a megállapított megfelelőségi arány 81,6 százalék volt, azaz a mért járművek nagy többsége megfelelt a hatályos környezetvédelmi és műszaki követelményeknek.

Az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) támogatásával megszervezett méréssorozat Európa legnagyobb közlekedési-környezetvédelmi kampánya, az idén szeptember 16–22. között már huszonharmadik alkalommal megrendezett Európai Mobilitási Hét keretében valósul meg. A Mobilitási Hét célja a környezetbarát és fenntartható városi közlekedés népszerűsítése. A társadalom környezettudatosságát erősíteni hivatott rendezvénysorozat felhívja a figyelmet a megnövekedett autóforgalom okozta környezeti, baleseti és városképi problémákra, a közlekedési mód felelősségteljes megválasztására, a fenntartható, környezet- és emberbarát városi közlekedés előnyeire, valamint a közösségi, a kerékpáros és a gyalogos közlekedés fejlesztésének szükségességére. Az idei mottó („Mindannyiunké a tér”) arra buzdít, hogy közösen döntsük el, miként használjuk a közterületeket, és gondoskodjunk arról, hogy mindenki kellemes környezetben, biztonságosan és kényelmesen közlekedhessen. Ehhez illeszkedik a KTI közúti közlekedési környezetvédelmi akciója a forgalomban résztvevő gépjárművek állapotfelmérésére és környezetre káros hatásainak vizsgálatára az Európai Mobilitási Hét programsorozat idején és annak részeként.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) 2023. decemberi adatai alapján a hazai forgalomban lévő személygépkocsi-állomány átlagéletkora 15,8 év. Mivel a régebbi gépjárművek gyártása enyhébb környezetvédelmi normák alapján történt, a magasabb átlagos életkor és az ezzel összefüggő gépalkatrészek kopása nagyban hozzájárul a magasabb kibocsátási értékhez. Környezetünk és egészségünk megóvása érdekében globális cél a nem megfelelő járművek arányának csökkentése, ehhez nyújt segítséget a KTI szeptemberi közúti közlekedési környezetvédelmi akciója.

(Nyitóképünk illusztráció. Fotó: Károly Szabolcs)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek