A Hyundai Rotemtől rendelt metrókat Los Angeles

iho/vasút   ·   2024.02.18. 09:00
lametro_hyundairotem

Az amerikai metropolisz közlekedési hatósága, a LACMTA 128 kétkocsis szerelvényt vásárol, a vonatok még a 2028-as olimpia előtt forgalomba állnak.

A napokban aláírt, 663,7 millió dollár (jelenlegi árfolyam alapján körülbelül 230 milliárd forint) értékű megállapodás opcionálisan további ötven metrószerelvény lehívását is lehetővé teszi. A HR5000-es sorozatú járműveket a dél-koreai vállalat amerikai leányvállalata építi majd meg. Egy vonatra 245 utas férhet fel, a szerelvényekből egyszerre legfeljebb hármat lehet összekapcsolni. A maximális sebesség 113 kilométer (70 mérföld) per óra.

A flottát a Union Station és North Hollywood között futó, 26 kilométer hosszú B (piros) vonalon, valamint a Union Stationt Wilshire/Western állomással összekötő, 8,2 kilométer hosszú D (lila) vonalon fogják bevetni – utóbbi vonalat 2027-re további tizennégy kilométerrel és hét megállóval fogják meghosszabbítani a Westwood/VA Hospital állomásig.

A Los Angeles-i metróhálózat (kép forrása: Wikipedia)

A LACMTA járműbeszerzési tenderére a Hitachi Rail és a Stadler is jelentkezett. Az értékelési folyamat során olyan tényezőket vettek számba, mint az ütemezési kockázat, a múltbeli teljesítmény, a műszaki szakértelem, a projektmenedzsment és a helyi munkahelyteremtés. A Hyundai Rotemtől elmondták, a vállalat gyártási technológiájának és üzleti teljesítményének köszönhetően sikerült legyőzni az ellenfeleket, többek között azzal is, hogy a szerelvényeket a 2028-as nyári olimpiai és paralimpiai játékokig le tudják szállítani – számol be a Railway Gazette.

(Nyitóképünkön Los Angeles új metróinak látványterve. Kép forrása: Hyundai Rotem / Railway Gazette)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek