Visszafogja termelését a Scania

iho/közút   ·   2011.12.29. 14:25

A gazdasági világválság miatt az ügyfelek sajnos kétszer is meggondolják, hogy beruházzanak-e egy-egy új eszközbe, ezért a Scania novemberben már visszafogta a termelést globális szinten mintegy 15 százalékkal, de a kereslet azóta tovább csökkent.

„A visszaesés Európában és a Közel-Keleten folytatódik, de más piacokról is kevesebb megrendelés érkezik” – mondta Martin Lundstedt, a Scania értékesítési és marketing részlegének ügyvezető alelnöke. Bizonytalanság tapasztalható például Brazíliában is a 2012 első felében bevezetendő Euro V-ös szabvány és a mezőgazdasági termékek iránti kereslet változása miatt.

Globális szinten ezért januártól kezdődően ismét 15 százalékkal csökkenti a termelését a Scania, a döntés az európai és a latin-amerikai gyárakat is érinti majd, az ezzel kapcsolatos tárgyalásokat már megkezdték az érintett szakszervezetekkel.

„Sajnos kénytelenek vagyunk az alkalmazottak létszámát is a csökkenő volumenhez igazítani, ez pedig azt jelenti, hogy világviszonylatban mintegy 1000 embernek nem tudjuk majd meghosszabbítani a szerződését” – mondta Anders Nielsen, a Scania termelési és logisztikai részlegének ügyvezető alelnöke.

A novemberi termeléscsökkenés miatt az 1400 európai, határozott idejű szerződéssel foglalkoztatott alkalmazottból már mintegy 900 főnek nem tudták meghosszabbítani a szerződését, a most született döntés pedig azt jelenti, hogy a megmaradt létszámra is hasonló sors vár, de nagymértékű elbocsátásokra lehet számítani Latin-Amerikában is.

Kapcsolódó hírek