A közelmúlt játékai

Kadocsa Gyula   ·   2012.01.12. 20:30
00

Nosztalgiázhat a mai negyvenes-hatvanas korosztály, a fiatalabbak meg csodálkozhatnak: „ti tényleg ezekkel játszottatok?” – való igaz, a KGST-korszak azelőtt nem ismert játékbőséggel árasztotta el a baráti államokat. Természetesen itt is tapasztalható volt a szakosodás: villanyvasutat az NDK, elemes autóversenyt Csehszlovákia gyártott, gyárthatott. A Szovjetunióból egyszerűbb műanyag, fa- és fémjátékok érkeztek, na és természetesen a legendás pedálos kisautók. Ma meg már a föld bármelyik játékboltjában, hipermarketjében ugyanazokkal az általában Kínában tömegesen gyártott játékokkal találkozhatunk a globalizáció egyik „áldásaként”.

Trafikok, bazárok olcsó műanyag kisautói<br>A képre kattintva fotógalériánk nyílik meg<br>(a külön nem jelölt felvételeket a szerző készítette)

Sok mai vasútmodellező hobbiját alapozta meg a Német Demokratikus Köztársaságban gyártott kezdőkészlet. A Piko (H0, majd N méretben) és a Zeuke (Berliner TT Bahnen) rövid szerelvényt és egy kicsi, akár a karácsonyfa körül is felállítható körpályát tartalmazó dobozai szinte minden kisfiú vágyai között szerepeltek.

A kiállításhoz kapcsolódóan beszélgetéssorozatot szervezett a múzeum, amelynek első vendége a legendás Illés és Fonográf együttesek tagja, Szörényi Szabolcs zenész, zeneszerző (és, mint olvasóink előtt is ismert, vasútmodellező) volt. A beszélgetés során megtudhattuk, hogy a Váci utcai Tóth-Märklin bolt kirakatüvegéhez orrát odanyomó kisgyermek vágyakozásaitól hogyan vezetett az út Magyarország egyik legnagyobb terepasztalának megalkotójáig. Természetesen nem maradhattak ki a zenéhez, az együttesekhez kapcsolódó sztorik sem, kiemelve a vasúthoz kapcsolódó lemezeket. Néhány kép erejéig betekintést nyerhettek a vendégek az impozáns terepasztal részleteibe is.

Szörényi Szabolcs nyilatkozik

Kapcsolódó hírek