A Škoda Group gyárt hálókocsikat a finn vasutaknak

Korcsmáros Gábor   ·   2022.12.29. 15:00
Finn

Bővül az éjszakai járatok kínálata, ezért van szükség új járművekre.

A Škoda Csoporthoz tartozó Škoda Transtech Oy nyerte a Finn Államvasutak (VR) éjszakai vonatok kocsijaira kiírt pályázatot. Az 50 millió euró értékű járműbeszerzés kilenc hálókocsi, nyolc autószállító kocsi, valamint ezek pótalkatrészeire terjed ki. Opcióként még további harminc háló-, illetve harminc autószállító kocsi hívható majd le. Az új kocsikat 2025-re kell átadni a megrendelőnek.

A VR finn vasúttársaság a növekvő utasforgalomra tekintettel írt ki pályázatot az új járművekre még 2021. júliusában. A vasúttársaság a Lappföldre indított járatok bővítését tervezi, és azt, hogy éjszakai járatokat indít a jövőben Svédországba is. Az éjszakai vonatok hálózata jelenleg Helsinkit és Turkut köti össze az ország északi részén fekvő városokkal, például Rovaniemivel, Kemivel és Kolarival. A finn vasutaknak jelenleg összesen nyolcvan hálókocsija és harminchárom autószállító kocsija van. Egy részük még a kilencvenes évekből származik, az újabb, kétszintes hálókocsikat az akkor még csak Transtech (ma már a Škoda Csoport tagja) gyártotta. A Škoda Transtech Oy 2019-ben már elnyert egy kétszintes étkezőkocsik beszerzésére vonatkozó pályázatot a finn vasúttársaságnál.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek