A Stadlertől vesznek motorvonatokat a szlovénok

iho/vasút   ·   2018.04.09. 16:15
400px_stadler_flirt3

A Slovenske železnice (SŽ) felügyelőbizottsága a napokban bólintott rá az összesen százhetvenmillió euró (ötvenhárommilliárd forint) értékű beruházásra. A megállapodás véglegesítéséhez már csak a vasúttársaság vagyonkezelői testületének jóváhagyása szükséges. Az SŽ közbeszerzésén egyedül a Stadler Rail indult. A tenderkiírás tíz háromkocsis, kétszintes, három kilovoltos egyenáramról használható villamos motorvonat (minden valószínűség szerint KISS-ek), tíz négyrészes, egyszintes, háromáramnemű (három kilovoltos egyenáram, valamint tizenöt kilovolt 16,7 hertzes és huszonöt kilovolt ötven hertzes váltakozó áram) villamos szerelvény (Flirt3-asok), valamint öt egyszintes dízelmotorvonat beszerzését foglalja magában.

Összesen huszonöt, vegyesen villamos- és dízelüzemű, valamint egyszintes és emeletes motorvonatot vásárol a Szlovén Vasút a Stadlertől (illusztráció: Stadler Rail)

Az új járművekkel régebbi, korosodó szerelvényeket küldhet nyugdíjba a vasúttársaság, ráadásul plusz utaskapacitást is kínálhat a 2023-ra prognosztizált évi húszmilliós utasmennyiség-növekedés számára. Ez a jelenlegi utasszámokhoz képest harminc százalékos emelkedést jelent.

Az SŽ-csoport 2017-ben 516 millió euró (körülbelül 161 milliárd forint) bevételt könyvelhetett el, mely 2,1 százalékkal több az előző évhez képest. A cégcsoport tavalyi nettó nyeresége huszonkilencmillió eurót (kilencmilliárd forint), a kamat és adózás előtti eredmény (EBIT) pedig huszonhat százalékos emelkedést elérve harmincegymillió eurót (9,6 milliárd forint) tett ki. A pénzügyi kötelezettségek harminchat százalékkal, nyolcvankilencmillió euróra (27,7 milliárd forint) csökkentek – jelenti a Railway Gazette.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek