A szakszervezeteknek elegük lett, országos készültségben a volt volánosok, a BKV kivár

iho   ·   2015.02.16. 17:35

A szakszervezetek (a Közúti Közlekedési Szakszervezet, és a Közlekedési Munkástanácsok Szövetsége) megelégelték az időhúzást, mindeközben a BKV közleményében inkább foglalkozik a sajtóhírekkel, mint a bértárgyalásokkal.

A szakszervezetek a sztrájktól sem riadnak vissza, de msot országos demonstrációra készülnek a volt volánbuszosok. Továbbra sincs béremelési ajánlat a volt Volán társaságoknál, pedig a Régiós Közlekedési Központokba szervezett cégek képviselői és a szakszervezetek vezetői már negyedszer ültek asztalhoz, hogy megállapodjanak az idei mértékről. Az érdekvédők a kudarc miatt egyértelműen a tulajdonost, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt-t hibáztatják. Az MNV ugyanis ragaszkodik az úgynevezett tervezési irányelvekhez, miszerint, „az irányadó keresettömeg szabályozási vagy átlagkereset szabályozási szint a 2014 évi tényadatokhoz viszonyítva nem emelkedhet.”

Ezt a Közúti Közlekedési Szakszervezet és a Közlekedési Munkástanácsok Szövetsége, mint aláíró – reprezentatív - szervezetek elfogadhatatlannak tartják. Az érdekvédők az eddig történtek alapján kevés esélyt látnak arra, hogy az alágazati kollektív szerződésben foglaltaknak megfelelően február 28-ig megállapodjanak. Pedig, a 2015-ös minimálbérről, a garantált bérminimumról, valamint keresetnövelési ajánlásról a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának (VKF) ülésén megegyeztek a munkavállalók és a munkáltatók képviselői, ezt Magyarország kormánya nevében Varga Mihály írta alá. Az ex-volánosoknak mégsem akar béremelést adni a tulajdonos. A szakszervezetek azonban ezt nem hagyják annyiban.

Az érdekvédők az egyeztetések során többször kérték a munkáltató és tulajdonos képviselőit, hogy tegyenek meg mindent egy elfogadható megállapodásért, hogy ne kelljen a tárgyaláson kívül más eszközt is igénybe venni. Az ígéretek ellenére ma sem történt változás, ezért a tárgyaló szakszervezetek minden törvényes eszközt, így egy demonstrációt és végső esetben a sztrájkot is bevetve készülnek követeléseik kikényszerítésére.

Mindeközben a BKV szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében az áll, hogy Bolla Tibor elnök-vezérigazgató reagált a médiában megjelent vezetői bérekkel kapcsolatos hírekre: a vezetők átlagbére jelentősen csökkent.

„A BKV vezetése folyamatosan egyeztet Budapest Főváros Önkormányzatával a lehetséges béremelés mértékéről. Mindannyiunk – a budapestiek, az utasok és a BKV – érdeke az, hogy a munkájukat lelkiismeretesen végző kollégáink tisztességes díjazásban részesüljenek, és ne kelljen aggódniuk a megélhetésük vagy az állásuk miatt. A vezetés mindent megtesz annak érdekében, hogy a dolgozók helyzete javuljon” – áll a BKV közleményében.

Bolla Tibor elnök-vezérigazgató az egyeztetésen megerősítette, hogy az autóbuszvezetőknek nem kell félteni az állásukat, a vezetés nem tervez csoportos létszámleépítést és hosszú távon is számít a jelenlegi autóbuszvezetői állomány munkájára.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

 

Kapcsolódó hírek