A világ tíz legdrágább balesete

iho/biztos út   ·   2012.03.12. 16:30
top10_fooldal

Rögtön az elején fontosnak tartjuk megjegyezni, hogy a legnagyobb értéket természetesen minden esetben az emberi élet képviseli, az alábbi lista azonban most mégsem ez alapján, hanem az okozott kár nagysága szerint igyekszik egy nem túl előkelő sorrendet felállítani. Kimaradtak a terrortámadások, illetve a természeti katasztrófák által előidézett balesetek is: az alábbi tíz esemény mindegyikét emberi mulasztás vagy valamilyen technikai hiba eredményezte.

10. Titanic (150 millió dollár)

Valószínűleg kevés olyan ember van, aki ne hallott volna a Titanic katasztrófájáról: a hírhedt óceánjáró 100 évvel ezelőtt, 1912. április 15-én süllyedt el rögtön az első útján, miután az Atlanti-óceánon egy jégheggyel ütközött. A baleset során 1500 ember vesztette életét, az anyagi kár pedig 7 millió dollár volt (ennyiből építették meg a hajót), ez mai értéken számolva körülbelül 150 millió dollárnak felel meg.

Titanic

 

9. Tartálykocsi a híd alatt (358 millió dollár)

Az eset 2004. augusztus 26-án történt Németországban, a Wiehltal hídon: egy személyautó egy 32 ezer liter üzemanyagot szállító kamionnal ütközött, amely a baleset következtében 30 métert zuhant, majd felrobbant. A kamionsofőr a helyszínen életét vesztette, a személyautó drogfüggő vezetője viszont túlélte a balesetet. A robbanás során a híd oly mértékben károsodott, hogy egy időre le kellett zárni, majd gyakorlatilag újjáépíteni: ezek költségeit a szakértők mintegy 358 millió dollárra becsülik.

fotó: Wikipedia

 

8. Metrolink vonatkatasztrófa (500 millió dollár)

2008. szeptember 12-én a Metrolink személyvonata a Union Pacific egyik tehervonatával ütközött Los Angelesben, mert a személyvonat vezetője figyelmen kívül hagyott egy vörös jelzést. A balesetben 25 ember halt meg, a Metrolinknek pedig 500 millió dollárjába került ez a sajnálatos esemény.

MEtrolink katasztrófa

 

7. A B-2 bombázó lezuhanása (1,4 milliárd dollár)

Az amerikai légierő egyik nehézbombázója nem sokkal a felszállás után lezuhant a Guam katonai repülőtéren 2008. február 23-án, az utólagos vizsgálatok szerint a gép fedélzeti komputerében keletkezett a hiba, ez tehető felelőssé a balesetért. A pilóta a csodával határos módon megmenekült, a kár viszont 1,4 milliárd dollár volt.

 

6. Az Exxon Valdez tanker elsüllyedése (2,5 milliárd dollár)

Az Exxon Valdez egy olajszállító tankhajó volt, melynek 1989. március 24-én a Prince William-szorosnál (Alaszka) bekövetkezett balesete során a hajóból 50 millió liter nyersolaj került a tengerbe, mely minden idők egyik legnagyobb környezeti katasztrófáját okozta. A baleset 2,5 milliárd dollárjába került a cégnek, ennek hatására nem sokkal később csődbe is ment.

Exxon Valdez

 

5. A Piper Alpha olajfúrótorony robbanása (3,4 milliárd dollár)

Az Északi-tengeren felállított olajfúrótorony a napi 120 ezer hordós termelésével a legnagyobbak közé tartozott a világon. A végzetes esemény 1988. július 6-án következett be: a karbantartási munkálatok közben az egyik tartályból szivárogni kezdett a gáz, amely később berobbant és romba döntötte az építményt. A tragédia 167 munkás életét követelte, a kár 3,4 milliárd dollár.

 

4. A Challenger katasztrófája (5,5 milliárd dollár)

Az űrsikló 1986. január 28-án, 73 másodperccel a kilövés után robbant fel, a balesetet az egyik gyorsítórakéta elégtelen tömítése okozta. A hibás tervezés következtében a tömítőgyűrű a hidegben túlságosan rideggé vált, nem tudta ellátni a feladatát, ennek következtében a légköri oxigén a hajtáshoz használt hidrogénnel keveredett, ez okozta a hatalmas robbanást. A balesetben mind a hét űrhajós meghalt, az okozott kárt, illetve a nyomozás, kutatás, fejlesztés költségeit (mai áron) 5,5 milliárd dollárra becsülték.

 

3. A Prestige olajtanker elsüllyedése (12 milliárd dollár)

A görög tulajdonú hajó 2002. november 13-án süllyedt el portugál felségvizeken. Viharba keveredett és megsérült, ennek következtében a 77 ezer tonna olajszállítmány szivárogni kezdett. A kapitány segítséget kért a spanyol, majd a francia és a portugál hatóságoktól is, azok viszont arra utasították, hogy távolodjon el a partoktól. A nagy hullámok miatt a hajó kettétört, és mintegy 22 ezer gallon olaj a tengerbe ömlött. A kárt a tisztítással együtt 12 milliárd dollárra taksálták.

A Prestige, már kettétört állapotban

 

2. A Columbia űrrepülőgép katasztrófája (13 milliárd dollár)

A Columbia volt az első amerikai űrrepülőgép, 2003. február 1-jén, a Földre való visszatérés közben semmisült meg. A balesetet a gép külső üzemanyagtartályáról leváló sérülés okozta, amelynek következtében 60 kilométeres magasságban darabokra szakadt. A legénység itt is életét vesztette, a katasztrófa összköltsége körülbelül 13 milliárd dollár volt.

 

1. A csernobili katasztrófa (200 milliárd dollár)

A világ legsúlyosabb társadalmi és gazdasági katasztrófájának a csernobili atomerőmű 1986. április 26-i felrobbanását tartják. A mai Ukrajna területének körülbelül 50 százaléka szennyeződött, 200 ezer embert kellett kitelepíteni, és 1,7 millió embert ért közvetlenül a sugárzás. 125 ezerre becsülik azoknak a számát, akik akkor vagy azóta rákban hunytak el. A helyreállítás, a kitelepítés és a kárpótlás összköltségét 200 milliárd dollárra becsülik, egy új szarkofág építése (a további sugárzást megakadályozandó) pedig további 2 milliárd dollárba kerülne.

Kapcsolódó hírek