A vizsgálatnak vége, a 737-esek tovább vonatoznak

iho   ·   2014.11.06. 18:45
trani_cim

A sínek deformációja okozta azt a vasúti balesetet, amelynek következtében a Boeing elvesztette hat csaknem kész 737-es törzsét.

Mint arról akkor beszámoltunk, a kansasi Wichita és a Wasington állambeli Renton között közlekedő tehervonat a Sziklás hegység egyik lakatlan övezetében siklott ki, három törzs a meredek partról belesett a Clark Fork folyóba, de másik három is megsérült, és valamennyit szét kellett darabolni, egyik sem maradt alkalmas arra, hogy repülőgépet építsenek belőle.

Július 3.: lezuhant repülőgép-törzsek valahol a Sziklás-hegységben

A valószínű síndeformációt a baleset okaként a szövetségi vasúti hatóság állapította meg, a Boeing pedig nem óhajtotta kommentálni a kiadott jelentést, amely szerint egyébként nem történt semmiféle hiba sem a vonat irányításában, sem a törzsek rögzítésében a Spirit Aerospace wichitai telepén.

A 737-esek törzsének szállítása évtizedek óta balesetmentesen zajlik a Montana Rail Link kezelésében lévő, mintegy 2890 kilométernyi vasútvonalon, amelyet a vasúttársaság szerint igen sűrűn ellenőriznek és évente több millió dollárt fektetnek a karbantartására. Egyetlen korábbi esetben sérültek törzsek szállítás közben, de az a siklás egy tornádó következménye volt.

A vizsgálat szerint a darabok rögzítése is megfelelő volt

A repülőgépgyártó a maga közleményében csak annyit állapít meg, hogy a beszállítói hálózat minden részével megfelelően jó a cég kapcsolata ahhoz, hogy a jövőbeli kockázatokat előre lehessen jelezni.

A 737-es törzsek szállítása egyébként nem sokkal a baleset után újra megindult a vonalon, és a keskenytörzsű gépek évi kibocsátási keretszáma sem változott. A menetrend egyébként mindenképp sűrűsödik, hiszen a gyártást a Boeing a mostani havi negyvenkettőről 2017-ben negyvenhétre, 2018-ban pedig már ötvenkettőre fogja emelni – azokban az években már az új MAX-változat törzseit is le kell szállítani a kansasi cégnek a rentoni összeszerelőhöz.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről,ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek