A Volánbusznál is életbe lép az új menetrend

iho/közút   ·   2023.12.06. 18:00
00_ekr_volanbusz

A közlekedési társaság számos menetrendi módosítást, korrekciót vezet be országszerte december 10-étől, elsősorban a munkába és iskolába járás lehetőségeinek, a hétvégi időszak utazási igényeinek javítása, valamint a vasúti és autóbuszos kiszolgálás megfelelő összehangolásának érdekében.

Jobb eljutási lehetőségek

A Volánbusz kismértékben tovább bővíti, javítja az eljutási lehetőségeket elsősorban a hivatásforgalmi utazási igények teljesítése, a járásközpontokban lévő munkahelyek, oktatási intézmények, egészségügyi központok, illetve kormányablakok kedvezőbb elérhetősége érdekében. Így többek között Albertirsán, Érsekhalmán, Mogyoródon, Szigetszentmiklóson, Kalaznón és Závodon, valamint a Budapest–Balassagyarmat–Szécsény–Salgótarján, Vác–Kóspallag, Érd–Százhalombatta, Budapest–M1-es autópálya–Zsámbék–Piliscsaba–Pilisvörösvár, Budapest–Páty–Perbál–Zsámbék, Újlengyel–Pilis, Tiszafüred–Karcag, Taktaharkány–Tiszaújváros, Kálmánháza-Petőfitag–Nyíregyháza, Szabadszállás–Kecskemét, Gyarmat–Szerecseny, Békéscsaba–Gerendás, Szarvas–Nagyszénás, Murony–Kamut, Szarvas–Békéscsaba, Sümeg–Tapolca, Zalaegerszeg–Bak–Hahót–Nagykanizsa, Letenye–Valkonya, Körmend–Csákánydoroszló–Pankasz viszonylatokban.

Vasúti átszállási lehetőségek javítása, bővítése

A Kecskemét–Ballószög autóbuszvonalon a hétvégi időszakban közlekedő autóbuszjáratok indulási időpontjainak módosításával átszállási lehetőség nyílik a 140-es számú vasútvonal Budapest irányába/irányából közlekedő vonataihoz.

Csongrád-Csanád vármegyében a Szatymaz, vasútállomást kiszolgáló egyes helyközi járatok indulási idejének módosításával az átszállási idők növelésével kedvezőbb csatlakozások jönnek létre.

A Kuncsorba felől Törökszentmiklóson elérhető vasúti csatlakozások bővítése érdekében kisebb menetrendi módosításokat vezetnek be egyes autóbuszjáratok esetében.

December 10-én veszik használatba az új mezőkövesdi autóbuszállomást, mellyel összefüggésben a várost érintő helyközi autóbuszjáratok többsége az eddigi városközpontban lévő autóbuszállomás helyett a továbbiakban közvetlenül a vasútállomás mellett kialakított új állomásról indul, illetve oda érkezik. A menetrendi módosítás következtében a Mezőkövesd vonzáskörzetében elhelyezkedő települések szinte mindegyikéről közvetlenül elérhetővé válik a vasútállomás, ezáltal lényegesen egyszerűbb lesz az eljutás Budapest, illetve Miskolc–Nyíregyháza irányába a busz-vonat kombinált utazást választók számára.

Javuló hétvégi utazási lehetőségek

Veszprém és Győr között a kedvezőbb kiszolgálás érdekében új járatpár közlekedik péntekenként Veszprémből Győrbe 9:30-kor, illetve Győrből Veszprémbe 12:40-kor, valamint vasárnapokon Veszprémből Győrbe 16:30-kor, illetve Győrből Veszprémbe 17:40-kor.

A Győr–Székesfehérvár–Szekszárd–Pécs autóbuszvonalon vasárnaponként a 12:30-kor induló Pécs–Székesfehérvár viszonylatú járat Győrig közlekedik.

Vasárnapi napokon a délutáni időszakban új járat közlekedik Budapestre Makóról, ahonnan 15:40-kor, Hódmezővásárhelyről 16:25-kor, Szentesről 17:00-kor, Csongrádról 17:15-kor indul.

A Pécs–Baja–Szeged útvonalon a tanév tartama alatti hétvégi időszakban több járat indul, valamint jellemzően péntekenként és vasárnaponként Pécs–Baja között több járat közlekedik az M6-os autópályán a kedvezőbb eljutási lehetőségek érdekében.

Változik a Budapest–Ercsi–Adony–Dunaújváros vonalcsoport menetrendje

A 705-ös számú Budapest–Százhalombatta–Ercsi–Adony autóbuszvonal járatai esetében a menetrendi kínálat a megváltozott utazási igényekhez igazodóan módosul. A járatok közlekedtetése a hivatásforgalmi időszakra korlátozódik, Budapest helyett érdi végállomással. Ezzel egyidejűleg az 1120-as Budapest–Ercsi–Adony–Dunaújváros autóbuszvonalon is kismértékben módosított menetrend lép életbe, a vonalon napszaktól függően húsz, harminc, illetve hatvan perces követési időkkel, illetve minimális mértékű menetidő-korrekcióval.

Pörög a tramtrain, kevesebb a buszjárat

Szeged és Hódmezővásárhely között négy járatpár megszűnik a délelőtti és délutáni időszakokban a tramtrain-szolgáltatás bevezetését követően csökkenő autóbuszos utasforgalom miatt.

A módosítások részleteiről ide kattintva, a Volánbusz honlapján lehet tájékozódni.

(Nyitóképünk illusztráció)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek