Ahogy Csíkba megérkeznek

iho/vasút   ·   2019.05.30. 09:00
csikba_erkezes0

A román államvasút személyszállítási üzletága, CFR Călători ugyanakkor nem volt szívbajos: bár a menetrend szerinti vonatokat megerősíti, egyúttal árat is emel: megközelítve az interregio besorolású vonatokon alkalmazott viteldíjakat – ez hozzávetőlegesen kétszerese a Regio szerelvényeken megszokott tarifáknak. A vonatok a kora hajnali óráktól futnak be a szeredai állomásra: legkorábban a Brassóból 2 óra 10 perckor induló 4:10-kor jön, majd Gyimesbükkig halad tovább. A Nagyvárad felől érkező különvonat egy perccel később érkezik, majd 5:12-kor fut be a Temesvárról induló. További mentesítő vonat indul Brassóból 4:48-kor, ez Sepsiszentgyörgy (5:37) és Tusnádfürdő (6:28) megállókkal 6:55-kor érkezik Csíkszeredába, és továbbhalad Madéfalváig. Gyimesbükkből 5 óra 59 perces indulással 7:19-re fut be egy hasonló szerelvény. Hét óra 48 perckor lesz az érkezési ideje egy Marosvásárhelyről 2:47-kor kiinduló kiegészítő vonatnak. A következő szerelvényt Gyergyószentmiklósról várják, ahonnan fél kilenckor indul, és 10:14-kor lesz Csíkszeredában. Bár a szekelyhon.ro értesülései szerint a CFR Călători további kiegészítő vonatokról is hírt ad, ezekkel már nem lehet időben megérkezni a 11:30-kor kezdődő pápai szentmisére: a vasútállomástól a Kis- és a Nagysomlyó közötti nyeregben emelt Hármashalom oltár még ha meglépi magát az ember, akkor is körülbelül egy órányi gyalogút.

Őszentsége, Ferenc pápa apostoli látogatása alkalmából Magyarországon öt különvonatot is meghirdettek, de az érdeklődés hiánya miatt ezek közül csak kettő kerekedik fel Csíkba: a Misszió Tours szervezésében létrejött, Szombathelyről induló, pécsi és miskolci stokkokkal kiegészülő zarándokvonat 5.57-kor érkezik be, a Mária Út Egyesületé pedig 7:44-kor. Előbbi 18:30-kor, utóbbi hétkor indul vissza Magyarországra.

A pápa első székelyföldi látogatását óriási várakozás előzi meg. A mise helyszínén a végéhez közelednek az előkészületek: jelenleg a szektorok kialakítása, a hangosítás és a kivetítők felszerelése zajlik a hegynyeregben. A hármashalom oltár elé a szervezők ívelt tetőt állítottak, amely befödi az oltár megnagyobbított terét. Az oltár felé vezető útra állított nagy méretű székely kaput ez a felirat díszíti: „Őseidnek szent hitéhez, nemzetednek gyökeréhez testvér ne légy hűtlen soha! A pápa látogatásának alkalmából 2019. jún. 1.”

Amint a szervezők a Pontifex.ro honlapon közölték: Ferenc pápa arany rózsával érkezik Csíksomlyóra. A pápák különleges adományát a különböző Mária-kegyhelyeknek szokták ajándékozni a Szűzanya iránti tiszteletet kifejezéséül. Ezért a templomból pápai mise helyszínére, a hegynyeregbe szállítják az ötszáz éves Mária kegyszobrot. A csíksomlyói pápai mise elkerített szektoraiba csakis azok léphetnek be, akik húsvét előtt regisztráltak, és magukkal hozzák a kinyomtatott, névre szóló belépőjüket. A belépőket május közepétől küldték el a szervezők a regisztrációkor megadott elektronikus postafiókba. A bekerített szektorokba tizennégy ellenőrzőkapun át juthatnak be a zarándokok. Mivel a beléptető kapukon való átjutás időt igényel, ezért mindenkinek azt javasolják, hogy a pünkösdi, csíksomylói zarándoklatokhoz képest legalább két órával korábban induljon el. A misére érkezőknek célszerű hajnali hat óra előtt leparkolni gépkocsijukat a kijelölt város széli parkolók valamelyikében, hogy biztosan jusson elég idő a több kilométeres út gyalogos megtételére és a bejutásra. A pápai mise helyi idő szerint 11 óra 30 perckor (közép-európai 10:30) kezdődik.

Csíkszeredában már péntek hajnali hat órától forgalmi korlátozásokat vezetnek be. A városba érkező autóbuszokat, személygépkocsikat a város peremén kialakított parkolókba irányítják. A lezárt övezetbe csak az ott lakók és az ott dolgozók, a tömegközlekedés járművei, a taxisok, az áruszállítók, valamint a különleges engedéllyel rendelkezők hajthatnak be. Beengedik ugyanakkor azoknak a járműveit is, akik igazolni tudják, hogy szállással rendelkeznek a városban. A magánlakásokban, házakban elszállásolt zarándokok akkor juthatnak be gépkocsival, ha a helyi szállásadójuk valamelyik szűrőponton várja őket.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek