Air France: még több leépítés

iho   ·   2013.09.19. 09:09
cim2

További 2800 állást szüntet meg a francia nemzeti légitársaság, miután az idei évre sem sikerült nyereségessé tenni a működését – jelentették be a cég vezetői sajtótájékoztatójukon. Mint arról többször beszámoltunk, az Air France a sokévi állami protekcionista politika után erősen alulmaradt az LC-társaságokkal vívott konkurenciaharcban, és ezen az sem segített, hogy közben beindította a maga diszkontcégét, és kis és közepes hosszúságú vonalait nagyrészt ebbe szervezte ki.

A szerkezetátalakítási program folyik tovább, de idén még veszteséges lesz az üzemeltetés

A társaság már júliusban jelezte az újabb elbocsátási hullámot, akkor 2500 dolgozóról volt szó, a média a mostani nyilatkozatok előtt viszont már 3000 ember leépítéséről találgatott. A Transform 2015 átalakítási program keretében eddig már 5600 alkalmazottjától köszönt el a légitársaság, de a létszám így is még 100 ezer fölött maradt, igaz, a megtartott létszámnak befagyasztották a bérét, és ez az intézkedés jövőre is érvényben marad.

Az Air France vezérigazgatója most a szakszervezetekkel történt tárgyalások után jelentette be az újabb hullámot, amelyet önkéntes kilépésekkel szeretnének megoldani.

Az úgymond szomjas Jumbókat gyorsabban kell kivonni a flottából

A vezérigazgató a következő időszak feladatai között többek közt a Transavia, a KLM-mel közösen működtetett diszkonttársaság megerősítését és a cég sokat fogyasztó (400-as) Boeing 747-esek gyorsabb kivonását említette a sürgős intézkedések között.

Frederic Gagey ugyanakkor elismerte: az Air France idén már a hatodik egymást követő évben kell, hogy üzemi veszteséget elkönyveljen. Az Air France/KLM cégcsoport 2013 első felében 793 millió eurós nettó mínusszal zárt, igaz, ez a tavalyi hasonló időszak 1,27 milliárdjához képest valóban előrelépés, erre hivatkozva jelezte Gagey, hogy a most bejelentett leépítés egy működő stratégia része. Ugyanakkor arra nézve nem próbált meg jóslatokba bocsátkozni, hogy 2014-ben sikerül-e nyereségessé alakítani a működést.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek