Áll a bál az Alstom körül

iho   ·   2014.04.28. 19:46

Maga Francois Hollande elnök tárgyalt az Alstom energetikai szektoráért bejelentkező Generel Electric, majd a Siemens vezetőivel. Habár a francia államnak nincs részesedése az óriáscégben, az ipari tevékenység hanyatlása és a munkahelyek megszűnése miatt aggódva a kormány megpróbálta megakadályozni a tranzakciót.

A General Electric az Alstom tevékenységének hetven százalékát kitevő energetikai szektorra tett komoly, a sajtó által tízmilliárd eurósra becsült árajánlatot. A Siemens, amelynek tevékenysége megegyezik az Alstoméval, szintén az energetikai szektort venné át, azonban a vételár mellé felkínálná a vasúti járműgyártó üzletág (nagysebességű vasúti szerelvények és mozdonyok gyártása) egy részét is.

Az Alstom legfőbb részvényese, a vállalat huszonkilenc százalékát birtokló francia Bouygues támogatja a GE-üzletet, erről a legutóbbi igazgatótanácsi ülésen is nyilatkoztak, 48 óra gondolkodási időt kérve a döntésre. Arnaud Montebourg francia gazdasági miniszter ellenben aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy az Alstom dolgozóinak mintegy háromnegyede amerikai irányítás alá kerülne. Nem titkoltan a miniszter az Európán belüli, a Siemensszel kötendő üzlet mellett lobbizik – írja a HVG.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek