Alstom Transport: tulajdonrészek eladása

iho   ·   2013.11.07. 11:24

Az Alstom-csoport arra készül, hogy 2014 decemberéig eladja az Alstom Transport kisebbségi tulajdonrészét befektetőknek vagy ipari partnereknek – írja a Railway Gazette.

Patrick Kron, az Alstom elnök-vezérigazgatója a csoport szeptember végéig kimutatott pénzügyi eredményeit ismertetve elmondta: a csoportnak „vissza kell szereznie stratégiai mobilitását”, és ezért indították útjára az értékesítési programot, amelynek során „nem stratégiai” jellegű részlegektől szabadulnának meg, a kisebbségi tulajdonrész eladása 1-2 milliárd eurót hozhatna.

Az Alstom a másfél évvel ezelőtti várakozásokhoz képest kisebb piaci igényt érzékel, a növekedés még nem érte el a krízis előtti szintet a fejlett gazdaságokban, és lelassította a feltörekvőket. Ennek megfelelően a társaság felgyorsítja azt a tervét, amelynek révén az alacsonyabb költségbázis hozzáigazítható a lassabb növekedési forgatókönyvhöz.

A „Dedicated to Excellence” elnevezésű terv a mostanihoz képest évi másfél milliárd eurónyi kiadáscsökkentéssel számol, az átszervezések költsége évi 150-200 millió euró. Az Alstom Transport esetében ez az alacsony költségű országokba kihelyezett gyártás növelését jelenti, illetve közös gyártási és fejlesztési eljárások bevezetését valamennyi gyártóhelyen.

A vasúti szektorban az elmúlt fél évben a kereslet kitartóan szinten maradt a városi és regionális európai megrendelések szintjén és gyarapodott a feltörekvő piacokon. A megrendelések  értéke szinten maradt, az idei első félév azonban 36 százalékkal kevesebbet hozott, mint amennyit a 2012-13-as időszak elején értek el.

Az eladások összege 2,78 milliárd, ebből a Transport bevétele 157 millió volt, ez 157 millióval magasabb, mint az előző év hasonló időszakában. A legyártandó teljes rendelésállomány két százalékkal alacsonyabb, értéke 22,91 milliárd euró.


Kapcsolódó hírek