Átadták Kairó harmadik metróvonalát

iho/vasút   ·   2012.02.26. 13:50

Február 21-én átadták a kairói metró 3-as vonalának 4,2 kilométer hosszú, 5 állomásos első szakaszát, ezáltal összeköttetés létesült az egyiptomi főváros keleti része és a városközpont között.

Az építést végző konzorciumnak (melynek tagja a Vinci Construction, a Bouygues Travaux Publics, az Orascom és arab építési vállalkozók) 51 hónapig tartott az Attaba és Abbasiya állomások közötti első szakasz építése. Az alagutakba 11 kilométer hosszú vasúti pályát és harmadik sínt fektetett le a Vinci leányvállalata, az ETF-Eurovia Travaux Ferrorviaires. Az építkezés összesen 235 milló euróba került.

A második szakasz 60%-ig készült el, megnyitását 2014-re tervezik. Az Abbasiya és Al Ahram közötti szakasz 6,5 kilométer hosszú lesz, és összesen öt állomást érint, melyek megépítésén az első szakaszt építő építési vállalkozók dolgoznak. A pályát és a biztosítóberendezést a Colas Rail és az Alstom, a járművek berendezéseit a Mitsubishi fogja szállítani.

A francia kormány 2008 decemberében 200 millió euró kölcsönt nyújtott a második szakasz építéséhez, melynek visszafizetésére 17 év áll rendelkezésre.  A fennmaradó 369 millió eurót a Francia Fejlesztési Ügynökség és az egyiptomi kormány biztosítja, a járművek beszerzésének 100 millió eurós költségeit egy japán pénzügyi vállalkozás viseli.

A Nemzeti Alagúti Hatóság jelenleg a harmadik szakasz terveit vizsgálja, amely a vonal nyugati és keleti irányú meghosszabbítását tartalmazza Attabától Imbaba állomásig, illetve a kairói repülőtérig. A harmadik szakasz megépülésével a vonal összesen 33 kilométer hosszú lesz – írja a Railway Gazette.

Kapcsolódó hírek