Átvette új metrószerelvényeit Taskent

iho/vasút   ·   2019.09.24. 12:00
400px_taskent_metrovagonmas

A Transzmasholdinghoz (TMH) tartozó cégtől még 2018 októberében rendelte meg a szerelvényeket a taskenti metróhálózatot üzemeltető Toskent Metropoliteni. A négykocsis vonatok három hajtott és egy hajtás nélküli egységből állnak, tervezett élettartamuk harminc év. A kontraktus értelmében a gyártó Metrovagonmas (MVM) alkatrészellátást, a karbantartáshoz szükséges eszközöket, valamint a személyzet képzését is biztosítja.

Öt metrószerelvényt vett át a Metrovagonmastól az üzbég főváros metróvállalata (kép forrása: uzdaily.uz)

A taskenti metró új, 81-765.5/766.5/767.5 sorozatú járművei számos műszaki újdonságot vonultatnak fel. Többek között száznegyven centiméter szélesek lettek az átjáróajtók, valamint a korábbi típusokhoz képest újfajta fényjelzés figyelmeztet az ajtók nyitására és záródására. Az alacsony kopású kerekekhez hangszigetelő rendszert is kifejlesztettek. A típuson korszerűbb, aszinkron vontatási rendszert alkalmaznak, és környezetkímélőbb anyagokat használnak fel. A kocsik légkondicionáltak, levegőfertőtlenítő rendszerre is ellátták őket, továbbá hang- és hőszigetelésük is javult. A szélső egységekben kerekesszékkel élőket is el tudnak helyezni.

A Metrovagonmas 2017 eleje óta gyártja a 81-765/766/767-es sorozatú, Moszkva típusú metrószerelvényeket, alapvetően a moszkvai metró számára. Az üzbég főváros számára épített vonatok apróbb részletekben különböznek a moszkvaiaktól, elsősorban a taskenti egyedi igények okán.

A taskenti metró és az orosz gyártó hosszú ideje áll üzleti kapcsolatban egymással: az üzbég főváros metróhálózatának 1977-es átadása óta több mint húsz MVM-szerelvény állt forgalomba Taskentben – jelenti az UZ Daily.

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek