Autóbuszok hétvégéje Ferihegyen: ott lesz a PALT is!

iho/repülés   ·   2020.10.02. 12:00
DSCF4030

Szombaton és vasárnap vagy ötven gyönyörű régi jármű lesz látható, és vonul is majd a repülőtér környékén.

Ferihegy ékessége, az Aeropark egyebek mellett azért annyira vonzó sokaknak, mert nem csak repülőgépeket csodálhat meg a nagyközönség. A Légiközlekedési Kulturális Központ gyűjtőhelye lett a repülőtéri világ szinte mindenféle relikviájának, szinte mindenféle járművének, márpedig egy légikikötő életében nagyon fontos résztvevők a földön guruló szerkezetek, legyenek azok akár a repülőgépek mozgatására szolgáló „pushback-ek”, a reptérfelügyelők, előteresek autói, tűzoltók, és – persze a buszok.

Amikor a magamfajta régi rajongó kölyökként bámulta a teraszról Ferihegyet, mindig külön érzelmeket keltettek azok a buszok, amelyek a tranzit felől az állóhelyekre vitték az utasokat, különösen izgalmas volt az, aminek az egész hátsó része nyitott volt lépcsőkkel, aztán eljött az a pillanat, amikor magam is kipróbálhattam, vajon létezik-e valahol, valami félreeső zugban, kertben, műhelyben egy ilyen darab?

(fotó: fortepan.hu)

Az Aeropark időről időre helyszíne egy pompás találkozónak, amely a reptéren kívüli buszvilágot is idevonzza. Ahogy a honlap jelzi, a Légiközlekedési Kulturális Központ, a Közlekedési Múzeum, a Volánbusz Zrt. és számos partnere a magyar járműgyártás és közlekedéstörténet meghatározó autóbuszait vonultatja fel szombaton és vasárnap a repülőtéri múzeumban.

Látható lesz a többi között Ikarus 66-os, Ikarus 55-ös, Ikarus 250-es, Ikarus 350-es, Ikarus 266-os, Ikarus C56, Ikarus 955, jobbkormányos Ikarus 480-as. Mint azt már sokan tudják és sokan élvezhették is, maga a központ is életben tart gyönyörű darabokat, amelyek nemcsak parkolnak, hanem például a látogatókat viszik körbe a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtéren, sőt, a sétarepülésre induló Goldtimer Li-2-eshez viszik az utasokat az 1-es terminál előterére. Ezen a hétvégén a légiutasoknak egyébként különleges élményben lesz részük, úgy kerülnek a géphez, mint hajdanán: az 1. terminál utascsarnokából. Amúgy kevés olyan különleges fotótéma adódik sokak életében, mint együtt lekapni a régi Ferihegy forgalmi épülete előtt a „faros” Ikarust a kétmotorossal.

Délutánonként 16 órától a buszok látványos felvonulást rendeznek az Aeropark-Vecsés-Ecser-Aeropark útvonalon, a kurzus nyilván tele lesz spotterekkel, érdemes is megtalálni a jó fotóhelyeket. A résztvevő járművek száma a legutóbbi közlés szerint közel ötven(!) lesz. (A nagy budapesti felvonulás decemberben lesz, a mostani menetben várhatóan kb. negyven kocsi mozog majd.)

És lesz egy különlegesség is, amit a nagyközönség azt hiszem most láthat először, nem tud önerőből mozogni, nincs még túl jó állapotban, hiszen még nem újították fel, de így is szenzáció: az Ikarus legendás de sajnos hamvába holt kísérlete a légiközlekedés földi részének megújítására, azzal az álommal, hogy az utas csak felszáll egy különleges járműre, ami a poggyászával együtt egyenesen a várakozó repülőgéphez viszi…

Mint beszámoltunk róla, a PALT, Passenger And Luggage Together honi kísérleti járműveinek egyike, az Ikarus 695.02-es nyáron került Ferihegyre. Nyilván sokan bámulják meg majd ezt a furcsa szerkezetet, mások pedig fejcsóválva mondogatják, micsoda összeesküvés vagy nemzetközi gonoszság akadályozta meg a világsikert: számukra javasoljuk ismét elolvasni a busz érkezésekor megjelent cikkünket arról, miért nem forradalmasíthatta az utaskiszolgálást ez a fajta buszoztatás, miért nem volt illeszthető – és manapság még kevésbé – a földi kiszolgálás rendszerébe. Ami persze nem von le a méretes Ikarus egyediségéből, az élmény erejéből, amit a mai látogatóban kiválthat a látványa.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek