Az ETS helyzetbe hozza az unión kívüli légitársaságokat

iho/repülés   ·   2012.03.11. 10:00
cim

Az Európai Unió emissziókereskedelmi szabályrendszere eltorzítja a versenyt, megnöveli a repülőjegyek árát a hollandok számára, és pénzügyi gondokat okoz az amszterdami Schiphol repülőtérnek, valamint a KLM-nek – állítja Hollandia infrastruktúrával és környezetvédelemmel foglalkozó minisztere.

Joop Atsma a holland törvényhozásnak küldött levelében azt állítja, hogy a szén-dioxid-adónak is nevezett intézkedés évente 30 millió eurós veszteséget jelent a KLM-nek, ha pedig a pluszkiadást áthárítja az utasokra, ez 150 ezer utas elvesztését okozza. Az amszterdami repülőtér bevételei évi 3,6 millió euróval csökkennének, kétszáz munkahely szűnne meg a Schipholon.

(fotó: KLM)

Atsma egy friss kutatási anyag alapján állt elő ezekkel az adatokkal, egy független kutatóintézet felméréséből. A kutatás kiterjedt az Unión kívüli légitársaságok várható nyereségére is, eszerint az Emirates 0,7-2,7 százalékkal, a SWISS 0,5-1,9 százalékkal, a Turkish 0,1-0,6 százalékkal növelheti utasforgalmát. Ha az uniós társaságok drágább jegyei miatt átpártolnak az utasok, akkor az Emirates 200 ezer, a SWISS 190 ezer és a Turkish 65 ezer plusz jegyvásárlót remélhet az ETS okozta unión belüli jegyáremelések miatt.

A holland tárcavezető több más európai politikus és iparági vezető véleményéhez hasonlóan az egyoldalú európai lépések helyett globális megoldást javasol, és tárgyalásokat szorgalmaz minderről az ENSZ szakosított szervezetével, az ICAO-val.

Kapcsolódó hírek