A sarkvidéken zuhant le a 737-200-as

iho/repülés   ·   2011.08.21. 18:18
80df841742fa84181b90ae7f0505

A First Air kanadai légitársaság Boeing 737-200-as, C-GNWN lajstromjelű gépe a sarkkör vidékén,  Yellowknife-ban szállt fel és az Északnyugati Átjárónál fekvő Cornwallis sziget egyik települése, Resolute Bay felé tartott, az itteni repülőtértől nyolc kilométerre ütközött hegynek. A gépen lévők közül 12 személy meghalt, hárman sérülésekkel túlélték a katasztrófát.

Az Aviation Herald információja szerint a közelben a kanadai hadsereg éppen gyakorlatot tartott, ennek része volt katasztrófahelyzet szimulációja is: a baleset után a gyakorlatot felfüggesztették, és a katonák csatlakoztak a mentőalakulatokhoz.

A baleset helyszíne az AvHerald fotóján

A szemtanúk szerint a baleset idején alacsony volt a felhőalap és korlátozott volt a látástávolság. A helyi meteorológiai állomás ködöt és csaknem 100 százalékos páratartalmat jelentett.

Friss információk szerint a First Air gépe előtt egy másik repülőgép próbálkozott a leszállással, de a köd miatt átstartolt. A katasztrófát szenvedett gép személyzete utolsó rádióadásában 3 mérföldes távolságot jelentett a 35-ös pályáról, a torony ekkor emelkedésre utasította őket, de megszakadt a kapcsolat.

A First Air „az észak légitársaságaként” hirdeti magát, flottájában a szokásos civil gépek mellett, mint a Boeing 737 és 767, valamint az ATR 72 és 42, olyan különleges típus is megtalálható, mint a C-130-as Herkules katonai szállítógép civil változata. Hírek szerint a légitársaság a rendkívül kemény sarkvidéki körülményekre felkészülten tart fenn járatokat Kanada legészakibb területein, sűrűn teljesít kormányzati megbízatásokat is.

Resolute és környéke a Google Earth fotóján: kis inuit település repülőtérrel, sarkvidéki expedíciók kiindulópontja

A most szerencsétlenül járt géppel egy charterrepülést hajtottak végre, ezzel magyarázható, hogy az eredetileg 99 személyesre székezett, ebben a combi-változatban teherszállításra illetve 35 ülésre berendezett gépen csak 11 utas volt.

Kapcsolódó hírek