Baltimore fogadja a Hapag-Lloyd konténerhajóit

iho/hajózás   ·   2011.12.22. 16:29

Februártól Észak-Európából Baltimore-ba hajózik a Hapag-Lloyd. A világ egyik legnagyobb konténerszállító cége más nagy keleti-partvidéki városokat utasított maga mögé a megállapodásért folytatott versenyben.

A döntés előtt hosszú tárgyalássorozat zajlott a Hapag-Lloyd és a marylandi hatóságok és üzleti körök között – adja hírül a Baltimore Sun. Az új hajójáratok révén a kikötő konténerforgalma várhatóan tíz százalékkal növekedik, ez új munkahelyeket jelent, és erősíti a térség tengeri kereskedelemre alapozott gazdasági szektorát. Az állam kormányzója, Martin O'Malley kiemelte: érdemes volt végrehajtani a korábbi kikötői beruházásokat.

(fotó: Baltimore Sun)

A hamburgi székhelyű Hapag-Lloyd az ötödik legnagyobb konténerszállító, 140 hajóból álló flottájával évente közel ötmillió konténert furvaroz. A Baltimore-i kikötő forgalma 47 százalékban európai desztinációkra irányul, de egyre fontosabbak a közép- és dél-amerikai vonalak.

A Hapag-Lloyd új járatának neve: „Mexikói öböl Expressz”, Angliából indul, franciaországi, belgiumi és németországi kikötők érintésével érkezik Baltimore-ba, innen két mexikói kikötőbe mennek tovább a hajók, majd az öböl északi részén fejezik be az utat Houstonban, New Orleansban és Charlestonban.

Baltimore az Egyesült Államok 44 nagy kikötője közül a tizenharmadik, az itt mozgó áruk tonnaszámát tekintve. Vezeti ugyanakkor a mezőgazdasági gépek és építőipari felszerelések forgalmának listáját, második a szén- és autóexportban.

Kapcsolódó hírek