Befejeződött az Arriva dániai és szerbiai érdekeltségeinek értékesítése

iho.hu   ·   2023.06.20. 12:00
arriva_serbia

A vevő, a müncheni székhelyű magántőke-befektető Mutares növelni kívánja a működési hatékonyságot, és feltett szándéka, hogy kiaknázza „erős szakértelmét a közszférabeli szerződések pályáztatásában” .

A tranzakció Dániában és Szerbiában buszjáratokra, valamint Dániában vasúti, komp- és autómegosztó szolgáltatásokra terjed ki. Ezek körülbelül 350 millió eurós bevételt generálnak, a felvásárolt közlekedési cégek pedig hozzávetőlegesen 2500 munkavállalót foglalkoztatnak. Az adásvételi szerződést 2022 szeptemberében írták alá, a tranzakció a közelmúltban zárult le. 

De nem ez volt az egyetlen változás az Arriva érdekeltségekben az elmúlt időszakban: a Mutares (a holdingtársaság a siker érdekében belső átszervezést, szerkezetátalakítást hajt végre, és vásárol fel középvállalatokat) az Arriva lengyelországi autóbusz-tevékenységét is megvásárolja, ugyanakkor a DB érdekeltségű cég további nyolc évig megtartja a lengyelországi vasúti üzletét. Az Arriva 2022 júliusában fejezte be a svédországi vasúti és autóbusz-üzletágának eladását a finn nemzeti vasúttársaség VR-nek, a portugál Transportes Sul do Tejo autóbusz-üzletág értékesítését pedig 2022 decemberében az izraeli Dan Csoportnak.

A tranzakciók részét képezik annak a folyamatnak, amit az Arriva anyavállalata, a Deutsche Bahn tavaly decemberben indított el: a DB felügyelőbizottsága akkor döntött úgy, hogy a vasúti szegmensben nagyot alkotó cég az alaptevékenységére összpontosít, és a Schenker szállítmányozási csoportnak szán vezető szerepet. Jelenleg tanácsadók segítségével pénzügyi befektetőket, valamint közlekedési csoportokat keresnek az Arriva iránti érdeklődés megállapítása és a lehetséges vételár meghatározása érdekében. A DB egy és kétmilliárd euró közötti eladási árban gondolkodik, miközben 2010-ben 1,6 milliárd fontot fizetett az Arriva (eredetileg brit cégről van szó) akkori részvényeseinek a közlekedési csoportért.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek