Berlin Brandenburg repülőtér: halasztás 2013-ra!

iho/repülés   ·   2012.05.18. 11:00
cim3

A múlt heti bejelentés után talán már nem is hatott akkora bombameglepetésként: még tovább csúszik, egészen jövő év tavaszára az új nagy berlini légikikötő megnyitása.

Mint arról akkor beszámoltunk, a június 3-ra tervezett nyitást először – első a biztonság jelszóval – nyár végére tolták, mert problémákat találtak a repülőtér tűzvédelmi rendszerében. Most azonban nem is a repülőtér igazgatója, hanem a 15 tagú – a szövetségi és tartományi kormány, Berlin városa, valamint az alkalmazottak képviselőit is magába foglaló – felügyelőbizottság hozta nyilvánosságra, hogy a nyitás 2013 március 17-re csúszik el.

A pályák készen, a terminálépület berendezve,  mégsem nyithat az új berlini csúcsrepülőtér <br>(fotók: Berlin-Brandenburg International)

A felügyelőbizottság egyúttal azt is hírül adta, hogy Martin Koegtern vezérigazgató, a beruházás főnöke távozni kényszerül a társaságtól. A repülőtér ugyancsak felfüggesztette az építkezés felügyeletével megbízott Planungsgemeinschaft Flughafen Berlin Brandenburg International (PG BBI) nevű vállalatot.

Mint kiderült, a tűzvédelmi rendszert június 3-ára eredetileg félautomata üzemmódban akarták átadni, áthidaló megoldásként, a reptér vezetése azonban úgy döntött, hogy a biztonsági berendezéseket csakis teljesen kész állapotban lehet üzembe helyezni, teljesen automata működtetéssel. A közlemény egyéb problémákat is említ, például hogy nem sikerült bizonyos kritikus próbaüzemeket végrehajtani, például a check-in pultokat azért nem lehetett a tesztre beüzemelni, mert az építők nem tudták áram alá helyezni őket. A felügyelőbizottság általánosságban is keményen bírálja a beruházás vezetésének kockázatkezelési módszereit.

A nyílt napok igazi népünnepéllyé váltak, százezren örültek az új reptérnek, de a nyitás csak jövő tavaszra várható

A mostani állapotok szerint a munka a tűzvédelmi rendszeren decemberben fejeződik csak be. Ugyancsak decemberre lehet az összes tesztet és próbaüzemet biztonságosan végrehajtani. Viszont a téli időszakban nem tanácsos a reptérnyitás, illetve az átköltözés – hangzik a felügyelőbizottság közleménye.

Az augusztusi átadás reményében múlt hét végén egyébként megtartották azokat a nyílt napokat, amelyek során a főváros lakossága megismerkedhetett az új terminállal, százezer látogató vett részt a népünnepélyszerű bemutatón. Berlin Brandenburg megnyitásával lezárul két másik berlini reptér, Tegel és Schönefeld történelme, illetve Schönefeld a maga eddigi pályájával valójában beleépül az új nagy repülőtérbe. Az átköltözést azonban már az előző halasztás bejelentésekor leállították.

A felügyelőbizottság közleménye nem csak a tűzvédelmi rendszer hibáit említi: más rendszerek üzemi próbája sem sikerült

A légitársaságok már az augusztusi halasztást is meglehetős csalódással vették tudomásul, különösen azt kifogásolták, hogy nagyon kevés idő maradt a halasztás okozta problémák megoldására. Most idő bőven lesz, de ettől még a gondok nem lettek kisebbek, különösen az Air Berlin és a Lufthansa kell, hogy alaposan átdolgozza a menetrendjét. Magának a repülőtér kezelőjének is súlyos következményekkel jár a csúszás, hiszen Berlin Brandenburg jövő márciusig kihasználatlanul várja a nyitást, nem termel bevételt a befektetőknek, viszont továbbra is költeni kell rá. A csúszás a korábban nyilvánosságra hozott adatok szerint havonta 15 millió euró veszteséget okoz.

Kapcsolódó hírek