Bezárja budapesti telephelyét a Michelin, Romániában erősít

iho   ·   2014.05.07. 10:41

A cég a döntést az európai teherabroncspiac szűkülésével és azzal magyarázza, hogy a jelenleg 70 százalékos kapacitással működő gyár jelentős modernizációra szorulna, ami a belső kerületi fekvés miatt gazdaságilag nem indokolt. A Michelin Hungária a héten elkezdi az egyeztetéseket a dolgozói érdekképviseletekkel a budapesti telephely 512 munkatársának későbbi elhelyezkedéséről, melyhez vállalati támogatási programmal nyújt segítséget. A cég a tevékenységét a romániai, németországi és lengyelországi üzemekbe helyezik át.

A Michelin Hungária fő piaca Közép-Európa és Oroszország, a cég nettó árbevétele 2013-ban 183,5 milliárd forint (595 millió euró) volt. A cég egyébként tavaly új irányító szervezetet hozott létre Budapesten, amelynek feladata az alsókategóriás személyabroncs márkák kereskedelmének világszintű koordinálása, ezt a tevékenységet a továbbiakban is Magyarország fővárosából fogják ellátni a közlemény szerint.

A Michelin Romániában három gyárat működtet: kettőt Zilahon, egyet pedig a Prahova megyei Floreşti-en, a cég emellett kereskedelmi hálózatot is fenntart az országban. A francia cégcsoport 2001 augusztusában lépett be a romániai piacra, ahol rövid idő alatt jelentős növekedésnek indult – a Michelin Románia jelenleg közel háromezer személyt foglalkoztat.

A cég 2002 és 2008 között mintegy 220 millió eurós beruházást valósított meg hazai gyárainál, amelyekben gépkocsi- és teherautó-abroncsokat gyárt belföldre és – európai, valamint észak-amerikai – exportra egyaránt. A Michelin-cégcsoport egyébként világszinten az egyik legnagyobb gumiabroncs-gyártó, amely a piacnak 20 százalékát teszi ki.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek