BKV: a Tarlós-korszak prémiumai az ÁSZ szerint

iho/közút   ·   2012.01.26. 13:06

Tarlós István főpolgármesterré választása után is előfordult, hogy indokolatlanul kaptak prémiumot a BKV vezetői – írja az Állami Számvevőszék múlt héten megjelent jelentése nyomán az Index. Mint arról hírt adtunk, az ÁSZ dokumentuma elsősorban a szocialista kormányok idején történtekkel foglalkozott, a megállapításokkal a főpolgármester is egyetértett. Ugyanakkor a jelentés egy későbbi részéből, amelyet az ismertetők általában nem idéztek, kiderül, hogy a fideszes támogatással főpolgármesterré választott Tarlós 2010. októberi hivatalba lépése után sem sikerült pontosan szabályozni a BKV prémiumfizetési gyakorlatát.

Az ÁSZ kifogásolja, hogy túl korán, már 2010. december 9-én elkészítették azokat a jelentéseket, amelyek arról szóltak, hogy a BKV felső vezetői milyen premizálandó feladatokat végeztek el. Így a prémiumkövetelményeket nem az elvégzett, hanem a várható teljesítményhez kötötték. Miután azonban kiderült, hogy a vezetők nem tudták teljesíteni a kitűzött célokat, a BKV december 16-i igazgatósági ülésén módosította a prémiumfizetés feltételeit. Lényegében utólag csökkentették az elvárásokat, így a vezetők 2010-es teljesítménye elég lett a prémium felvételéhez. A döntést december 17-i ülésén a BKV felügyelőbizottsága is megerősítette.

A számvevőszék szerint alapvető munkaköri feladatokért járt prémium, és a kifizetések feltételei között nem szerepelt a BKV hiányának csökkentése. A főváros személyiségi jogokra hivatkozva nem árulta el, hogy a BKV vezetői mekkora prémiumot kaptak az elmúlt másfél évben.

A Főpolgármesteri Hivatal az Index cikkére reagálva azt közölte: Kocsis István volt BKV vezérigazgató 2011. évre kitűzött prémiumát – a sugalmazással ellentétben – a főpolgármester nem engedte kifizetni. Vitézy Dávid BKK vezérigazgató sem kapott prémiumot.

Kapcsolódó hírek