Bombára futott vonat

Szőr Levente   ·   2013.01.09. 12:45
00

Zágráb külvárosában, Podsused megállóhely közelében történt a baleset szerda hajnalban. A 65710 számú Zágráb Rendező–Varasd tehervonat, élén a 2062 056 mozdonnyal éjjel három óra ötven perckor robbanószerkezetre futott. A robbanásban személyi sérülés nem történt, a 39 éves mozdonyvezető sértetlen maradt.

Az anyagi kár ellenben jelentős, a mozdony megsérült, valamint egy szomszédos ház ablakai betörtek. A mozdonynak (2062-es sorozat, James) a motortér felőli, hosszabb vége állt menetirányban, ezért sikerült a mozdonyvezetőnek megmenekülnie. A homoktartály a mozdony jobb oldalán felszakadt, a vasúti pályára kiömlött a homok.

A rendőrségi vizsgálat miatt a szomszédos utat (Aleja Bologne) lezárták, a forgalmat elterelték. Az itt közlekedő villamosok helyett a 172-es autóbusszal lehet utazni.

(fotó: Darko Stanišić)

A robbanás pontos okát a rendőség még vizsgálja, addig nemcsak a közúti, de a vasúti forgalom is szünetel. Mivel a kétvágányú, villamosított vonal az elővárosi forgalomban kulcsszerepű, 15-20 perces követéssel, az autóbuszos pótlás komoly késéseket okoz. A délelőtt közlekedő nemzetközi vonatokat (212, 158, 499 számú) Dobováig szintén autóbusszal pótolják.

Délelőtt 10 óra 40 perc körül sikerült szabaddá tenni a pályát, a tehervonatot visszavontatták a zágrábi rendezőbe. A balesetből egy valamit Magyarországon is érzékelni fogunk: az Agram nemzetközi gyors vagy a ljubljanai közvetlen kocsik nélkül, vagy többórás késéssel fog Budapestre érkezni szerdán, ez a két kocsi ugyanis a 499 számú vonattal érkezett volna reggel Zágrábba.

Kapcsolódó hírek