Bővítik az 1-es utat Győrben

iho/közút   ·   2018.08.03. 08:00
400px_1esfout_gyor

Az 1-es főút kétszer egy sávos szakasza az Ipar utcai csomópont és a likócsi körforgalom között az Audi Hungária fejlődése, valamint a térségben lévő fejlesztések miatt már nem tudja megfelelően kiszolgálni a nagyobb forgalmat. A műszakváltások idején jelentős torlódások alakulnak ki a szakaszon.

Az 1-es főút győri, Likócsi körforgalom környéki, kétszer egy sávos szakasza hamarosan részben kettő plusz egy, részben pedig kétszer kétsávossá bővül. A képre kattintva galéria nyílik (fotók: NIF Zrt.)

A beruházás során a meglévő kétszer egy sáv a 122-es kilométerszelvény környékén körülbelül kétszázötven méter hosszon kettő plusz egy sávra, további nagyjából hétszázötven méter hosszon pedig kétszer két sávra bővül. Körforgalom épül a Dohány utcánál, melybe becsatlakozik egy közvetlen ág Győr felől az 1-es főútról egy új, az Iparcsatorna feletti felüljárón keresztül. Az 1-es főúton a meglévő felüljárót elbontják, helyére egy kétszer két sávos, új műtárgy épül a Tóth László utcánál. A Dohány utca 557 méter hosszúságban újul meg, és ebből az irányból a Reptéri úton keresztül új felhajtó ág vezet majd az 1-es főútra a város felé. A főúton a Likócsi körforgalom után a jobb oldalon nagyjából kétszáz méter hosszon meghosszabbítják a gyorsítósávot.

Jelenleg az 1-es út töltésének szélesítése zajlik. A Tóth László utcai felüljárót fél pályán már elbontották, továbbá befejeződött a próbacölöpözés. A tervek szerint ez év végére befejeződnek a Dohány utcai munkálatok, 2019 májusára pedig elkészül a direkt ág a Dohány utca irányába az új Iparcsatorna feletti műtárgyon keresztül. A főút pályáját jövő nyáron újítják fel.

A csomópont átépülését követően az 1-es főút Ipar utcai csomópontjának térségében megszűnik a sávszűkülés, ezáltal megnő a szakasz áteresztőképessége. A fejlesztés egy évek óta fennálló problémát fog orvosolni, megszünteti a torlódásokat, illetve felgyorsítja az eljutást az Audi-gyárhoz és a környező vállalatokhoz, illetve a Likócsi városrészbe.

A nettó 2,1 milliárd forint értékű fejlesztés az Innovációs és Technológiai Minisztérium megbízásából a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) beruházásában, hazai forrásból valósul meg. A kivitelező a Strabag Általános Építő Kft.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek