Brit Pumák: maradnak vagy repülnek?

iho/repülés   ·   2012.01.13. 14:30
nyito

A képlet elméletileg egyszerűnek tűnik. 2009. szeptemberében a brit védelmi minisztérium eldöntötte: 28 darab Puma HC1 helikoptert újít fel és épít át, 300 millió angol fontért. A gépeket a Bensonban állomásozó 33. és 230. század használja. A felújítás egyik kulcseleme a Turbomeca Makila 1A1 hajtóművek beépítése, mellyel a jelenlegi, 1300 lóerős Turmo 3-C4 hajtóműveknél 35 százalékkal nagyobb teljesítményt érne el a gép, 25 százalékkal kisebb fogyasztással. Az új repülésirányítási és avionikai rendszerekkel, műszerparkkal, modernizált pilótafülkével felszerelt gépek újabb tíz évnyi szolgálati időt kaphatnának. A modernizált Pumákra komoly feladat vár a londoni Olimpiai Játékok során is, a biztonsági erőkkel együttműködésben.

A felújíott Puma HC2-es prototípusa a levegőben <br>(fotó: EADS)

A brit The Sun bulvárlap belsős értesülésre hivatkozva viszont azt jelentette: a programot leállítja a védelmi tárca. Az ügyet ismerő forrás szerint bár a felújítási program hivatalosan még folytatódik, de a hírek szerint hamarosan leállítják a munkálatokat. Az új döntésre még januárban sor kerülhet – legalábbis az értesülést kiszivárogtató forrás szerint. A The Sun szerint a folyamatos és egyre erősödő költségvetési nyomás alatt álló katonai felsővezetés áldozta be a programot. Ennek oka az lehet, hogy a Pumák az elégtelen teljesítményük miatt nem „dolgoznak” Afganisztánban, így fontosságuk, szerepük is leértékelődött a többi típussal szemben.

Mennek vagy maradnak? Puma HC1 munka közben <br>(fotó: scenicreflections.com)

A brit védelmi tárca hivatalos közleményt adott ki azt újságcikkel kapcsolatban. Ebben tételesen nem cáfolja az újság értesülését, csupán arra hivatkozik, hogy minden évben felülvizsgálják a védelmi beszerzések, felújítások programjait. Ennek során jelenleg is döntések várhatóak, melynek során számos javaslatot, a programok prioritását vizsgálva születik majd meg a végső szó. A legfontosabb még mindig Afganisztán, ahol a csapatoknak mindent meg kell kapniuk, ami a sikeres feladatvégzéshez szükséges, beleértve a szállítóhelikoptereket is. Igen ám, de mint említettük, a Puma HC1 nem járt itt és a közeljövőben nem is megy a hadszíntérre, hiszen ez a „nagyfiúk”, a Chinook HC2/2A-k és a Merlin HC3-asok vadászterülete...

Kapcsolódó hírek