Budapest és Belgrád, másképp

iho/vasút   ·   2024.06.05. 16:00
budapest–belgrád

Luxusutazás Budapestről Belgrádba, a magyar és szerb vasutak közös története címmel nyílt kiállítás a szerb fővárosban.

A Belgrádi Magyar Nagykövetség Kultúra Házában megnyílt kiállítás a a Magyar Nagykövetség Kulturális Osztályának kezdeményezésére, a Szerb Köztársaság Építésügyi, Közlekedési és Infrastrukturális Minisztériumának támogatásával, a Szerb Vasúti Múzeum, a Collegium Hungaricum, a Magyar Vasúttörténeti Park, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum és a szegedi székhelyű Vasúttörténeti Alapítvány együttműködésében valósult meg. A tárlatot Strahinja Vuković, a Szerbiai Vasúti Múzeum, illetve Kaszab Róbert, a Collegium Hungaricum igazgatója, valamint Schvéd Norbert, a Magyar Vasúttörténeti Park Alapítvány vezetője nyitotta meg.

Az első hétvégén mintegy 150 látogató tekintette meg azokat a vasúti relikviákat, amelyek a szerb és a magyar vasút közös, elmúlt századi történelmét jellemezték. Így, egyebek mellett, megismerhették a Budapestet és Belgrádot is annak idején érintő Orient Expressz történetét. Ezen kívül olyan mozdonymodellekkel is találkozhattakaz érdeklődők, amelyeknek az eredetije Szerbiában és Magyarországon is meghatározta a vasút arculatát. A  Luksuzno putovanje od Budimpešte do Beograda első hétvégéjén nagy sikert aratott a Magyar Vasúttörténeti Park az alkalomra Belgrádban felállított mobil kerti körvasútja is.

Gyűjteményéből a szegedi Vasúttörténeti Alapítvány számos relikviát hozott el a június 23-áig látogatható tárlatra. Kiállították Varga Sándor messze földön híres, 1:10-es méretű 328-as és 303-as gőzmozdonymodelljeit, gőzmozdonyok és vasúti járművek szám- és gyártási tábláit, különböző vasúti jelzőlámpákat, jelzőeszközöket, egyenruhákat, valamint az Orient Expresszről készült különleges, Z-s méretű és egy 3D puzzle szerelvényt is.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek