Budapestre érkezik a Nemzetközi Duna Expedíció

MTI   ·   2013.08.23. 16:50
Budapestre, a Magyar Tudományos Akadémia melletti kikötőbe érkezik kedden a Nemzetközi Duna Expedíció. Az érdeklődők testközelből ismerhetik meg a kutatók munkáját és a folyó részben szabad szemmel láthatatlan élővilágát.

A parton felállított rendezvénysátrakban a magyar tudományos élet képviselői mutatják be a Duna gazdag élővilágát a parányi algáktól kezdve a halakon át a folyó mentén élő emlősökig. A 10 órakor kezdődő programon tudományos előadások, akváriumok, mikroszkópos bemutatók, térhatású állóképek, preparátumok és filmvetítések segítségével bárki bepillanthat a Duna világába.

A Nemzetközi Duna Expedíció húszfős kutatócsapata Regensburgból négy hajóval indult útnak augusztus 13-án Csányi Béla biológus vezetésével. A világ legnagyobb folyókutató felmérése során a tudósok hat hét alatt összesen 2375 kilométert tesznek meg, ezalatt tíz országban végeznek mintavételeket, méréseket. A kutatók a Duna és a mellékfolyók vízminőségét, üledékét, élővilágát, ökológiai állapotát vizsgálják. Az expedíciónak köszönhetően megbízható, összehasonlítható vízminőségi adatok fognak rendelkezésre állni a Duna és főbb mellékfolyóinak állapotáról. Emellett a program célja, hogy felhívja a figyelmet a folyó értékeire, fenntartható használatára, a vizek állapotának megőrzésére.

A hajók szeptember 26-án érik el a Duna deltát, és ott fejezik be a hathetes tudományos munkát.

Kapcsolódó hírek