Cargo-Partner: négy évtizede az ellátási láncban

iho.hu   ·   2023.06.03. 18:00
cargo-partner

A cargo-partner idén ünnepli alapításának 40. évfordulóját. A bécsi nemzetközi repülőtér kis légi árufuvarozási cégéből negyven országban több mint négyezer munkatársat foglalkoztató globális logisztikai szállítmányozóvá nőtte ki magát.

A jeles évforduló alkalmából a cég világszerte különböző rendezvényeket szervez ügyfeleinek és munkatársainak. Emellett számos cargo-partner leányvállalat is évfordulót ünnepel idén, többek között a harminc évessé váló szlovák és cseh, a 25 éves lengyel és horvát, valamint a másfél évtizede alapított thai és szingapúri irodák. De a cég 2024-ben sem marad események és ünneplés nélkül, hiszen a magyarországi iroda jövőre fogja ünnepelni fennállásának harmincadikévfordulóját!

 

Bécsi alapítás, majd terjeszkedés Európában, az Egyesült Államokban és Ázsiában

A cargo-partner légi szállítmányozó cégként indult 1983-ban a bécsi repülőtéren, mindössze öt munkatárssal. A vállalat rövidesen elkezdte bővíteni szolgáltatásainak portfólióját integrált légi és tengeri szállítmányozási megoldásokkal, amelyeket azóta is folyamatosan növekvő kamionos partnerhálózat támogat. Európa 1989-es újraegyesítését követően a cargo-partner az osztrák vállalatok körében az elsők között ismerte fel a Kelet-Európában rejlő piaci potenciált, és elkezdett terjeszkedni az Ausztriával szomszédos országokban.

A logisztikai vállalat 1993 óta egyre erősebben van jelen Ausztrián kívül is: kezdetben Pozsonyban, Prágában és Budapesten nyitott irodát, majd Európa más nagyvárosaiban is; 2001-ben létesítette első fióktelepét az Egyesült Államokban, majd 2004-ben a távol-keleti hálózatát bővítve megnyitotta tajvani irodáját. Napjainkban több mint negyven országban és 160 irodában hozzávetőlegesen 4100 munkatárssal képviselteti magát világszerte.

Innovatív infologisztikai megoldások

A cargo-partner 2000-ben vezette be SPOT Visibility & Collaboration Platformjának első verzióját, idejekorán felismerve, hogy a digitalizáció hamarosan kritikus sikertényezővé válik az iparágban. Az egyszerű nyomonkövetési eszközként induló rendszer azóta átfogó ellátásilánc-menedzsment platformmá fejlődött, és funkciói a rendelés- és szállításkezeléstől kezdve a raktárkezelésen és a jelentéskészítésen át a csomagfeladásig terjednek. A SPOT bármely böngészővel kompatibilis, de mobilalkalmazásként is használható. A vállalat folyamatosan frissíti és fejleszti a platformot, a következő nagyobb fejlesztést 2024-re tervezi. 2020-ban létrehozták a Digital Office-t, hogy a fuvarozási folyamat elejétől végéig kiváló ügyfélélményt nyújtson.

Stratégiai összpontosítás a raktározásra

Az elmúlt évtizedben a cargo-partner stratégiai hangsúlyt fektetett a raktározásra, és sikeresen létrehozta szolgáltatásportfóliójának harmadik és gyorsan növekvő fő pillérét, a szerződéses logisztikát. Európában, Ázsiában, Ausztráliában és az Egyesült Államokban található több mint 300 ezer négyzetméter raktárterületével a cargo-partner a világ összes jelentős logisztikai területén jelen van, amivel szilárd alapot nyújt ügyfelei nemzetközi termelési és disztribúciós hálózatának támogatásához.

Fenntarthatóság

A globális logisztikai piac jelentős szereplőjeként a cargo-partner mindig is tudatában volt társadalmi és környezeti felelősségének. Ebben a tekintetben fontos mérföldkő volt a „Environmental cargo-partners e.V.” belső szervezet 2006-os megalapítása. A vállalat 2018-ban nyitotta meg Ausztriában a teljes egészében fából készült iLogistics központját, amely a fenntartható építészet kiemelkedő példája. A cargo-partner következetesen támogatja az üzemanyag-takarékos repülőgépek fejlesztését, az elektromos járműveket és fotovoltaikus rendszereket használatát, és a digitalizáció révén tovább csökkenti erőforrásigényét.

A logisztikai szolgáltató ugyanakkor abban is segít ügyfeleinek, hogy nyomon kövessék és csökkentsék karbonlábnyomukat.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek