Csökken a regisztrációs adó Romániában

iho/közút   ·   2012.01.12. 14:56

Péntektől 25 százalékkal kevesebb regisztrációs adót kell fizetni a Romániában forgalomba helyezett gépkocsik tulajdonosainak, miután a kormány jóváhagyta a környezetvédelmi minisztérium erre vonatkozó javaslatát – írja a napi.hu.

Az adót egy alkalommal kell kifizetni az új vagy használt gépkocsik után, első romániai bejegyzésük esetén, függetlenül attól, hogy hazai vagy külföldi gyártmányúak. A jogszabályt visszamenőlegesen is alkalmazzák. Azok az autótulajdonosok, akik 2008. július elseje után nagyobb adót fizettek, mint a jelenlegi rendszer alapján meghatározott érték, kérhetik az államtól a különbözet visszafizetését.

Rosszul járnak viszont azok, akik korábban vásároltak gépkocsit, és nem fizettek regisztrációs adót. Az új rendelkezés értelmében ugyanis a 2007 előtt forgalomba helyezett autók esetében az adót eladáskor a vásárlónak kell megfizetnie.

Az illetéket olyan kritériumok alapján számítják ki, mint a motor típusa, hengerűrtartalma, szén-dioxid–kibocsátása, környezetszennyezési foka. Az adó mértéke az autó korával és hajtóművének teljesítményével egyenes arányban nő. Előfordulhat tehát, hogy egy tíz évnél idősebb, nagyteljesítményű motorral ellátott autó adója a piaci áránál magasabb lesz, elérheti akár a 30 ezer eurót is.

Románia az unió nyomására változtatott a regisztrációs adón. Áprilisban az Európai Bíróság kimondta: a közösségi joggal ellentétes az a környezetszennyezési adó, amelyet Romániában a gépjárművek első nyilvántartásba vételekor kivetnek, mivel azt csak a külföldről behozott járművek forgalomba helyezésekor alkalmazták.

Kapcsolódó hírek