DHL-nyitány, vagy inkább folytatás Ferihegyen

iho   ·   2017.11.07. 08:45
cim

A DHL Express, amely a nemzetközi expresszállítás területén a világ piacvezető vállalata, a mai napon megnyitotta új, 13 ezer  négyzetméteres központját. A DHL Express ezzel csatlakozik a DHL másik két üzletágához, a DHL Global Forwardinghoz és a DHL Freighthez, amelyek 2013-ban költöztek be a Budapest Airport Business Parkba. Az új központ egy hatezer négyzetméteres, a vállalat igényeire szabott raktárból, egy 2400 négyzetméteres irodakomplexumból és egy 4500 négyzetméteres munkaterületből áll. A zöldmezős beruházás összértéke 8 milliárd forint (25 millió euró).

Az új raktárban helyet kapott az ultramodern, teljesen automatizált szortírozó rendszer, amely óránként 6 000 csomag válogatását végzi, és osztja el Lipcsébe, a DHL európai központjába tartó repülőgépekre. Az új szortírozó rendszernek és a megnövelt árufeldolgozó kapacitásnak köszönhetően a DHL Express azt tervezi, hogy futárai még korábban indulnak majd, és később érkeznek vissza az új telephelyre. A hosszabb kiszolgálási időszak alapján a vállalat várhatóan bővíteni tudja prémium szolgáltatásai körét és lefedettségét is.

(fotók: Budapest Airport, DHL)

A DHL Express fejlesztése háromszáz új munkahelyet teremt, és elősegíti, hogy Magyarország egyre inkább a régió logisztikai központjává váljon. Magyarországon 2010 óta 700 ezer új munkahely jött létre, így több mint 4 millió 400 ezer ember dolgozik az országban, a bővülés döntő többsége a versenyszférában jött létre – erről Lepsényi István, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára beszélt. John Pearson, a DHL Express Európáért felelős vezérigazgatója pedig elmondta, ez a cég egyik legnagyobb projektje az elmúlt években.

A Budapest Airport idézi a reptérkezelő igazgatóját is: Jost Lammers a légi áruszállítással kapcsolatos következő beruházásról beszélt: „Tovább folytatjuk az ötéves, 160 millió eurós BUD 2020 elnevezésű fejlesztési programunk megvalósítását, amelynek keretében ezt a létesítményt is megnyitottuk, jövőre pedig újabb logisztikai bázist építünk Cargo City néven.”

A DHL Express augusztusban költözött be az új létesítménybe. A Budapest Airport és a DHL Express közötti bérleti szerződést tizenöt évre kötötték. Mint portálunkon erről korábban beszámoltunk, a repülőtéren tulajdonképpen két fontos teherszállító bázis alakul ki: a csomagküldő gyorsszolgálatok a régi terminálépület közelében építkeztek, itt nyílt korábban a TNT, most pedig a DHL ezzel foglalkozó cégeinek a központja, és itt rakodnak a gépeik is. Egyelőre a „hagyományos” cargo-forgalom gépei is ezen a betonon parkolnak, ők költöznek át majd az új helyre: a Cargo City Ferihegy egy egészen más részén épül, az utasforgalom kettes termináljától Vecsés felé eső, eddig üres területen, a kettes pálya közelében.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek