Dízel helyett akku, új korszak kezdődött az Ortenaun

iho/vasút   ·   2023.06.26. 12:00
siemens_mireo

Mindössze másfél évnyi előkészület után a Siemens Mobility új vasúti műhelyt nyitott Offenburgban, a Südwestdeutsche Landesverkehrs GmbH-vel közösen. Az új, modern depóban a Siemens Mireo Plus B akkumulátoros meghajtású vonatok tartják karban.

A járművek várhatóan december közepétől állnak majd forgalomba Németországban a 8-as számú Ortenau vonalon. A Südwestdeutsche Landesverkehrs GmbH (SWEG) júniustól harminc évre adta bérbe a depót a Siemens Mobilitynek. A járműtelep ünnepélyes megnyitásának részeként sor került a Mireo Plus B első nyilvános próbaútjára is az Offenburg és Gengenbach közötti útvonalon. Ezen kívül Baden-Württemberg közlekedési minisztere, Winfried Hermann, valamint az SWEG vezérigazgatói, Tobias Harms és Thilo Grabo aláírták Ortenau-hálózatra vonatkozó szállítási szerződést. A szerződés alapján az állam 2023. december 10-től tizenöt évre átadja a hálózat üzemeltetését az SWEG-nek.

  • A Siemens Mobility és a SWEG új kocsiszínt rendszeresít az akkumulátoros vonatok karbantartására Offenburgban
  • Új otthon a fenntartható mobilitás és a száz százalékos rendelkezésre állást lehetővé tevő prediktív karbantartásnak
  • Várhatóan december közepén huszonhét károsanyagkibocsátás-mentes Siemens motorvonat áll majd forgalomba Ortenauban a 8-as vonalon

Az új műhely az offenburgi vasútállomás északkeleti részén található, 1350 négyzetméteres, tetőszerkezetes munkaállványokat és egy portáldarut foglal magában. Ezen kívül van egy háromszázötven, továbbá egy kétszáz négyzetméteres melléképület is, ezekben raktárhelyiségek, valamint iroda- és közösségi helyiségek találhatók.

Megállapodtak a felek arról is, hogy a Siemens Mobility osztozik a telephelyen található, az SWEG által birtokolt eszközökön is, például a kültéri mosóberendezést is közösen fogják használni. A depó raktára minimális készlettel gazdálkodik, mivel a Siemens Mobility a MoBase e-kereskedelmi platformot használja a pótalkatrészek-kezelésre. A szükséges alkatrészek a MoBase-en keresztül igény szerint huszonnégy órán belül szállíthatók. A járművek szükséges karbantartásának előrejelzését a Siemens Mobility felhőalapú, Railigent X alkalmazáscsomagjának használata teszi lehetővé. A legkorszerűbb algoritmusoknak és adatelemzésnek köszönhetően a lehetséges hibák még azelőtt felismerhetők, mielőtt azok előjönnének.

Előzmény: a Landesanstalt Schienenfahrzeuge Baden-Württemberg (SFBW) 2020-ban huszonhét, egyenként százhúsz férőhelyes, kétkocsis Mireo Plus B típusú akkumulátoros vonatot rendelt a Siemens Mobilitytől. Az akkumulátoros hibrid meghajtás lehetővé teszi, hogy a vonatok felsővezetékkel ellátott és felsővezeték nélküli vonalakon is közlekedjenek. A Mireo Plus B hatótávolsága akkumulátoros üzemben valós körülmények között körülbelül nyolcvan kilométer. A 8-as (Ortenau) hálózat 2023. december közepétől a következő vonalakat foglalja magában: Offenburg–Freudenstadt/Hornberg, Offenburg–Bad Griesbach, Offenburg–Achern, Achern–Ottenhöfen, Biberach (Baden)–Oberharmersbach–Riersbach. A reaktivált Hermann-Hesse-Bahn Calw és Renningen között várhatóan 2025-től szintén a hálózat része lesz.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek