Drágul a szlovák rendszám

iho/közút   ·   2012.07.04. 09:10

A szlovák kormány már nemcsak a luxusautókat akarja megterhelni a regisztrációs adóval, hanem a középkategóriájú gépkocsikat is, ráadásul nem 2013-tól, hanem már idén ősztől. Az új adónemből befolyó bevételeket évi 31 millió euróra becsülik − írta a Hospodárské Noviny nyomán a Napi gazdaság.

Az új illeték kortól függetlenül a 80 kilowattnál nagyobb teljesítményű autókra vonatkozna, így a VW Passatokra vagy Skoda Octaviákra is. Összességében évi mintegy 70 ezer autót érint a döntés, beleértve a használtakat is. Ez utóbbiakra vonatkozna a legalacsonyabb, 167 eurós regisztrációs díj, másrészt ezekből az autókból van a legtöbb. A 254 kilowatt teljesítményt meghaladó Range Rover terepjárót viszont már 2997 eurós regadóval sújtanák.

Peter Kazimír pénzügyminiszter a bírálatok hallatán közölte, még módosíthatnak a törvénytervezeten, de tudatosítani kell azt is, hogy a munkáltatók és a kormány elképzelései ezen a téren nincsenek összhangban. Az autógyártók úgy vélik, hogy a regisztrációs díj nem lesz különösebb hatással a piacra, bár előfordulhat, hogy azok a gépkocsik lesznek népszerűbbek, amelyek teljesítménye közvetlenül 80 kilowatt alatt lesz.

Kapcsolódó hírek