Egy életmű megkoronázása

T. H. F.   ·   2024.08.24. 16:00
Guszti bácsi a díszoklevéllel

Gyimesbükk díszpolgárává avatták az erdélyi magyar vasúti kincsesházat létrehozó Bilibók Ágostont. 

A katolikus egyház legnagyobb Mária-ünnepén, Nagyboldogasszony, vagy Szűz Mária mennybevétele napján tartott megemlékezésen Gyimesbükk község polgármesteri hivatala és helyi tanácsa Bilibók Ágoston nyugdíjas vasúti altisztet, vasúttörténészt a település díszpolgárává választotta. Az Oltean Péter polgármester aláírásával ellátott díszoklevélen olvasható méltatás szövegének részlete:

(…) „Rendkívüli elhivatottsággal és kitartó munkájával létrehozta a gyimesbükki 30-as őrházban található egyedülálló vasúti gyűjteményt. Az Ön fáradhatatlan tevékenysége és szenvedélye hozzájárult a magyar vasúti örökség megőrzéséhez és gazdagításához. Közösségünk büszkesége, hogy az Ön állhatatos munkássága által a gyimesbükki vasúti örökség élővé vált, és hozzájárult ahhoz, hogy történelmünk eme fontos része fennmaradjon az utókor számára. „ (…)

Bilibók Ágoston 1935. április 9-én, Gyimesbükkön, csángómagyar családban, vasúti pályaőr szülők gyermekeként látta meg a napvilágot. A CFR gyimesfelsőloki fémipari szakiskolájában szerzett lakatos-esztergályos szakképesítést, majd 1954-től Madéfalván dolgozott kocsijavító lakatosként. A múlt század hetvenes éveinek elején, Brassóban kapott vasúti altiszti kinevezést, ezt követően Csíkcsicsóra volt beosztva, nyugdíjba 1990-ben vonult. 

Gyűjtőszenvedélye ékes bizonyítékaként akkor már évtizedek óta katalogizálta vasúti ereklyéit – különleges kollekcióját először 1975-ben, Brassóban tekinthette meg a nagyérdemű. Szülőfalujában 1997-ben, a Csíkszereda–Gyimesbükk vasúti szakasz megnyitásának századik évfordulóján kapott lehetőséget egyre bővülő gyűjteményének bemutatására. Három évvel később jelent meg első kiadásban „A Csíkszereda–Gyimesbükk vasútvonal története” című könyve.

Gyűjteményét 2004-től mutatta be a gyimesbükki felvételi épület pénztárterméből nyíló helyiségben. Az akkor induló Indóház és Guszti bácsi között egy közös ismerős jóvoltából vált az idők során egyre szorosabbá, bensőségesebbé a kapcsolat. Eleinte leveleztünk egymással, majd kétezerhét decemberében már Gyimesbükkön, az „expoziţie” termében, illetve az őrháznál forgattuk a Duna tévén műsorra tűzött Kupé című, saját gyártású vasúti magazinműsorunk első adásának egyik jelenetét. Akkor már javában dolgoztak – a metsző, jéghideg szélben – a csíkszépvízi kőművesek az épület rendbetételén. A mára zarándokhellyé vált őrház felújítása a Budakeszi Kultúra Alapítvány elhatározásának és kitartó szervezőmunkájának hála, a gyimesbükki önkormányzat határozata alapján, az őrházat a bontástól megmentő iskolaigazgató Deáky András, továbbá Bilibók Ágoston segítségével és felügyelete mellett lassan a vége felé közeledett. A sorok írója máig emlékszik Guszti bácsi elképedésére, amikor a terv kiötlőjeként, majd a vonatozás engedélyeinek kijárójaként közölte vele, az őrház tervezett átadására, 2008 pünkösd hétfőjén Nohab-vontatta különvonat érkezik majd Gyimesbükkre – a többi ma már történelem… (A díszpolgári oklevél átadásakor egyébként Büki Csaba, az első Székely gyors – a zarándokvonat első útjáról itt, itt, itt, itt és itt - olvashatnak – mozdonyának Hidasi Attila melletti vezére, valamint Szabó Miklós, a tizenhetes Nohab egykori reszortosa is jelen volt…)

Gratulálunk a 89. évében lévő Bilibók Ágostonnak, aki remek egészségnek örvend, rendszeresen kijár az őrházhoz, és reggeltől estig mesél a kilincset egymásnak adó látogatóinak az egyhelyiséges épületben megtekinthető vasúti gyűjtemény becses darabjainak történetéről…

Kívánjuk, hogy ez még nagyon sokáig így legyen!

(Bilibók Ágostonról, Gyimesbükk díszpolgáráról a felvételt unokája, Turóczi Melinda készítette)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek