Eközben Csehországban: hálókocsikat vettek a cseh jófogáson

Korcsmáros Gábor/Prága   ·   2021.05.12. 18:00
00_fikacek

Négy cserélhető forgóvázas hálókocsit vásárolt egy vasútbarát üzletember. A kocsikat nyolc éve egy falusi panzió kertjében tartották, most újra a sínekre kerültek.

A hálókocsikat a Cseh Vasutak 2013-ban adta el a Kolín melletti Němčice falucskában található Vigvam Panziónak. Akkor öt vasúti kocsit vett meg a panzió, most ebből négyet Albert Fikáček vasútbarát üzletember vett meg. Az ő szervezésében készül több nosztalgia- és partyjárat az országban, igazi vasúti kalandoroknak. A fő poén az, hogy a vasúti kocsikat a bazos.cz second-hand weboldalon árulta a panzió, így került sor az üzlet lebonyolítására. A bazos.cz lényegében a jófogás.hu oldal cseh megfelelője, ott is van minden (is), mi szem-szájnak ingere, és mint látjuk, még hálókocsi is.

A vételárat nem árulta el egyik üzletfél sem, de annyit igen, hogy a legtöbb pénzt a szállítás és a sínekre emelés nyelte el. A földúton történő szállítás közben az egyik nyerges vontató el is akadt, de még ez sem szegte kedvüket, hogy folytassák a szállítást. Végül minden jól ment, a vasúti kocsikat előbb Kolín állomásra vitték, ahol sínre tették mind a négy hálókocsit.

A vagonokat 1981-ben gyártották a görlitzi járműgyárban, 2004 és 2007 között pedig egy nagyobb felújítást is végeztek rajtuk, akkor még napi szinten forgalomban voltak a Cseh Vasutak nemzetközi éjszakai járatain.

Albert Fikáček egyébként egy merész kalandornak számít, az idén már vásárolt egy trolibuszt, amellyel Vlagyivosztokba szeretne eljutni, de van már egy tehervagonja is, amit szaunává alakított át.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek