Elindult a minszki reptéri vasút

iho   ·   2014.11.13. 21:15
400px_minszk_repteri_vasut

A reptéri vasúti szolgáltatást a Belarusz Vasút (Belaruszkaja Csihunka, BC) hozta létre. A járatok a két végállomás között megállnak Smaliavičy-nál is, ahol átszállási lehetőség nyílik számos regionális viszonylatú szerelvényre.

Kezdetben naponta öt járatpár közlekedik a Minszk központjában található pályaudvar és a nemzetközi repülőtér között, a menetidő körülbelül ötvenöt perc. A reptéri megálló és az attól ötszáz méterre található terminál között autóbuszos transzfert biztosítanak. A vonatszemélyzet ráadásul minden járatnál értesíti az utasmennyiségről a reptéri személyzetet, akik így a szükséges buszkapacitást tudják kiállítani. A járatokra szóló, huszonötezer rubelt kóstáló jegyeket a repülőtéren, a vasúti pénztáraknál, sőt a vonaton is meg lehet vásárolni. A viteldíj tartalmazza a buszos transzfer árát is.

A fehérorosz fővárosban megvalósult a reptéri vasúti szolgáltatás, az utasok a Pesa dízelmotorvonatait vehetik igénybe<br>(forrás: IRJ)

A reptéri szolgáltatás egy eddig is létező, ám a közelmúltban százötmilliárd rubelből a BC által felújított pályát használ. A költségekből tizenegy milliárd rubelt a fehérorosz közlekedési minisztérium finanszírozott. A rekonstrukció során átépítették a jelző- és biztosítóberendezéseket, létrehozták a megálló peronját a repülőteret kiszolgáló iparvágányon, valamint kiépítettek egy buszfordulót is. Az International Railway Journal információi szerint tervben van a repülőtéri terminál átépítése, valamint a vasúti pálya közvetlenül abba történő bekötése egy új állomás létrehozásával.

A reptéri járatokra a BC a Pesa háromrészes, DP3-as dízel motorvonatait adja ki. Az ajtóknál alacsonypadlós kialakítású szerelvényeken 143 utas fér el. Az utastérben légkondicionálás, dönthető háttámlájú ülések, konnektorok, valamint tágas poggyásztér fokozza a kényelmet. A két, zárt rendszerű mellékhelyiség közül az egyik a mozgásukban korlátozottak számára akadálymentesített – számol be a Railway Gazette.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről,ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek