Előkészületben a sztrájkbizottságok

MTI   ·   2013.06.12. 15:06

A Vasutas Szakszervezetek Szövetsége (VASZ) szerdai közleményében ismerteti: a Mozdonyvezetők Szakszervezetét, a Vasutasok Szakszervezetét és a VDSZSZ Szolidaritást tömörítő Vasutas Szakszervezetek Szövetségének (VASZ) vezetése június 12-én tárgyalt a 2013. évi bérfejlesztésről a MÁV-csoport menedzsmentjével.

A bérfejlesztés technikáját, módszerét illetően az álláspontok viszonylag közel állnak egymáshoz. A MÁV-csoport képviselője nem emelt kifogást a VASZ vezetése által javasolt felosztási elvek ellen, amelyek a bértárgyalások folyamán a mielőbbi bérmegállapodás érdekében részletkérdésekben még módosulhatnak.

A VASZ szerint a legsúlyosabb probléma az, hogy a megcélzott – és a bérajánlásban foglalt – 3,1 százalékos keresetnövekedés végrehajtásához szükséges forrás negyede áll csak a MÁV-csoport rendelkezésére. A 3,1 százalékos bérfejlesztés teljesítéséhez hiányzó források biztosításához a kormány és a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) döntésére van szükség. Utóbbi hozzájárulására lenne szükség ahhoz, hogy a MÁV-csoport az üzleti tervben szereplő bérköltséget 3,5 milliárd forinttal túlléphesse.

A VASZ vezetése a június 12-i tárgyalás alkalmával tájékoztatta a MÁV-csoport vezetőit arról, a vasutasok arra számítanak, hogy a VASZ szervezésében kiharcolt 3,1 százalékos országos bérajánlás ott is megvalósul.

Az érdekvédelmi szövetség közölte: a korábban létrehozott sztrájkbizottságok folytatják a munkabeszüntetés előkészítését. Hangsúlyozták ugyanakkor, hogy a vasutasok a konfliktus elkerülésében érdekeltek.

A VASZ közleményében emlékeztet arra: az érdekvédelmi szövetség április 11-re demonstrációt szervezett a bérajánlás elől elzárkózó Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) székháza elé. A tiltakozás hatására a VOSZ végül felülbírálta álláspontját, így május 21-én létrejött a bérajánlás. Erre azért volt szükség, hogy a MÁV-csoportnál is megkezdődhessenek az idei bérfejlesztést célzó tárgyalások.

Kapcsolódó hírek