Enyhén nőtt a beszerzésimenedzser-index

MTI/iho   ·   2017.07.03. 16:28

A júniusi index kisebb a májusi 61,9 pontnál, de a második legmagasabb júniusi érték. A korábbi júniusokkal összevetve az idei érték meghaladja a hosszú távú, 52,1 pontos átlagot, és nagyobb az elmúlt három év 53,1 pontos átlagánál. A mostani így átlag feletti júniusi értéknek tekinthető 1995 óta. A felmérésben vizsgált részindexek többsége csökkent májushoz képest, ennek mértéke hat esetben is meghaladta az öt százalékpontot – közölte a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT).

A foglalkoztatottsági index az elmúlt hónapokhoz hasonlóan júniusban is növekedésre utal, az elmúlt egy évben már tizedszer. Az index alacsonyabb lett májushoz képest, közelebb került az ötven ponthoz, de ezzel együtt is a legmagasabb júniusi érték 1995 óta. A BMI ötven pont feletti értéke a gazdaság teljesítményének növekedését, ötven pont alatti értéke pedig csökkenését jelzi. A termelési mennyiség indexe szintén csökkent májusi értékéhez képest, de ötven pont felett maradva a termelt mennyiség emelkedését jelzi az előző hónappal összevetve, immár huszonkettedik alkalommal. A mostani érték átlag feletti.

Az új rendelések indexe erősebben csökkent, de ötven pont felett maradt, ami jelzi, hogy az új rendelések állománya ismét magasabb lett az előző hónaphoz viszonyítva. A mostani érték átlag felettinek tekinthető 1995 óta, eddig kétszer mért az MLBKT magasabb júniusi értéket a korábbi években. A beszerzési mennyiség indexe is csökkent májusi értékéhez képest, de ez az érték is ötven pont felett maradt, ami a beszerzési mennyiség emelkedését mutatja. A mostani érték felülmúlja az elmúlt három év átlagát, és az ötödik legmagasabb júniusi adat. A beszerzési árak esetében szintén alacsonyabb lett az index értéke, de ötven pont felett maradva további árnövekedést jelez a válaszadók szerint. Ezzel a beszerzési árak tizennegyedik hónapja magasabbak, a mostani ütem, 1995 óta vizsgálva, a tizenkettedik legnagyobb júniusi.

A késztermékkészletek szintje júniusban magasabb lett az előző hónaphoz képest, az indexérték ötven pont fölött maradt. A korábbi júniusi értékeket nézve az idei átlag feletti, és az ötödik legnagyobb 1995 óta. A külpiaci mutatók közül az importindex értéke csökkent májushoz képest, de továbbra is ötven pont felett maradt, az index huszonnégy hónapja folyamatosan jelzi az import mennyiségének növekedését az előző hónaphoz képest. A másik külpiaci mutató, az exportindex értéke erősebben csökkent az előző hónaphoz képest, de ötven pont felett maradva jelzi az export mennyiségének enyhébb ütemű bővülését, a növekedés már huszonhárom hónapja tart.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek