Európa nemet mondot a UPS-TNT fúzióra

iho/repülés   ·   2013.01.15. 09:28
cim

Az Európai Bizottság nem engedélyezi, hogy az amerikai gyorsffuvarozó óriás, a United Parcel Service (UPS) felvásárolja az európai riválist, az egyébként komoly anyagi problémákkal küszködő TNT Expresst. A hollandiai központú TNT Express és a UPS képviselői hétfőn tárgyaltak a Bizottság eseti csoportjával, amely az akvizíciót vizsgálta. A megbeszélésen világosá ált, hogy a UPS csak olyan alapokon tudja elképzelni az üzletet, amit a javaslatában lefektetett, a Bizottság viszont a UPS javaslata alapján nem engedélyezi az egyesülést, bár magát az akvizíciót nem ellenezné.

Az Európai Bizotság már  októberben jelezte, a versenyhelyzetre gyakorolt hatása miatt nem támogatja az akvizíciót. Mivel a javaslat részletei titkosak, az egyetlen támpont egy korábbi nyilatkozat a TNT Express részéről, amely szerint az összeolvadáshoz az kellene, hogy a UPS is adjon el „bizonyos üzletrészeket”.

A TNT megtette volna a maga hasonló lépését, az összeolvadás érdekében hajlandó lett volna eladni  két légitársaságát, de csak azzal a feltétellel, hogy megtörténik a UPS-féle összeolvadás. Miután ez lekerült a napirendről, a TNT Express számára sem aktuális már a cégek eladása.

A TNT Express nyilatkozatban közölte, sajnálja, hogy így alakultak a dolgok, mert az összeolvadás ésszerű, és a részvényeseknek is hasznos lett volna. Az Európai Bizottság versenypolitikai főigazgatósága csak annyit fűzött az ügyhoz, hogy a formális döntést még február ötödike előtt kihirdetik.

A UPS az eredeti elképzelések szerint 5,16 milliárd euróért vásárolta volna meg a TNT Expresst, ezzel a fuvarozó gyorsszolgálatok globális hálózata három cégre csökkent volna. Így viszont marad az eddigi négy: a UPS, a TNT Express, a FedEx és a DHL Express. A FedEx cáfolta azt a hírt, hogy a UPS helyére lépne és megpróbálná megvásárolni a TNT-t.

Noha a TNT express 200 millió dolllárhoz jutott az elmaradt üzlet ellenére, a cég tőzsdei értéke azonban kémilliárd euróva esett az összeolvadás elmaradásának hírére.

Kapcsolódó hírek