Év végi rekord: napi két új busz a BKV-nál

iho/közút   ·   2022.12.22. 09:00
00_bkv_mercedes

Idén 135 autóbusszal újult meg a járműflotta.

Az elmúlt évtizedekben a BKV autóbusz-beszerzése elmaradt attól, ami az állomány műszaki állapotának és szolgáltatási színvonalának szinten tartásához szükséges lett volna. Viszont idén október és december között 64 nap alatt 135 új Mercedes-Benz autóbuszt helyeztek forgalomba.

2022-ben ötven szóló és ötven csuklós autóbusz tartós bérlése, valamint huszonkét szóló és tizenhárom csuklós jármű beszerzése tette lehetővé a jelentős mértékű megújulást. A harmadik generációs Mercedes-Benz Conecto típusú járművek az Omnibus Hungária Kereskedelmi Kft. és az Inter Tan-Ker City Kft. alkotta konzorcium közreműködésében érkeztek a BKV-hoz. Az elsőként fogalomba helyezett járművek mára közel 15 ezer kilométert futottak Budapest útjain, az utolsó autóbuszt december 15-én vette át a BKV. A járműflotta frissítésével fokozatosan 152 korszerűtlen járművet vontak ki a forgalomból, ennek is köszönhetően 2022 végére három évvel csökkent az autóbusz-állomány átlagéletkora a szeptember 30-ai állapothoz képest 13,9-ről 10,8 évre, ami még mindig elmarad ugyan az optimálistól, ugyanakkor további javulásra számíthat a BKV a tavaszi időszakban, amikor véget ér az M3 metróvonal rekonstrukciója, ami egyben az autóbuszos pótlási tevékenység végét is jelenti. Az így megszűnő teljesítmény-szükséglet miatt további korosabb típusoktól válhatnak meg, ez pedig homogénebb, jól kezelhető és hatékonyabban karbantartható állományt jelent, valamint a teljes flotta több mint kétharmadának Euro VI-os motorja lesz.

A beszerzésnek és bérlésnek köszönhetően búcsút vehettek a magaspadlós autóbuszoktól, azaz száz százalékban alacsonypadlós, közel száz százalékban klimatizált járművek közlekednek a BKV kötelékében.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek