Ezek a legfontosabb gumiabroncs oldalfal jelölések

iho   ·   2020.03.13. 01:46

(x)

“Képzeld, a téli gumik sokkal kisebbek, mint a nyári gumik. Azt hiszem, átvertek!” - panaszkodik az ismerős használt autó vásárlása után. “Azt mondták, téli gumi. Kiderült, hogy terepjáróra való!” - panaszkodik egy másik, akit Ausztriában megbüntettek a nem megfelelő abroncsok használata miatt. Ezek csak szélsőséges példák arra, hová vezethet, ha nem ismerjük a gumiabroncs oldalfal jelöléseket. Ennél jóval egyszerűbb okokból is fontos tudni, mit jelentenek a gumiabroncs oldalán a számok.

Honnan lehet tudni, milyen kerék illik egy autóra?

Minden kétséget kizáróan csak a gyártó ajánlásából vagy az autó gépkönyvéből, illetve az utastérben elhelyezett matricáról tudunk tájékozódni arról, milyen kerék való az autónkra. A gyártóknak pontosan meg kell adniuk a felni és a gumik szélességét és átmérőjét, illetve az átmérő és az oldalfal magasságának arányát is. Ezek a számok főleg használt autó vásárlásánál lehetnek érdekesek - fontos megnézni, hogy biztosan a megfelelő kerekeket adták-e a kocsihoz.

Sok gyártó engedélyezi az úgynevezett váltóméretű abroncs használatát is. Ezeknek a felniknek az átmérője egy egységnyivel kisebb, mint az autó “normál” kerekeié. Ezt az előnyt téli gumi vásárlásnál szokták kihasználni. A kisebb abroncs ugyanis sokszor jóval kevesebbe kerül.

A gyártás ideje: a legnagyobb trükk!

Használt autó vásárlásnál szintén érdemes odafigyelni arra, hogy milyen korú kerekekkel adják el az autót. A gumiknak ugyanis akkor is van lejárata, ha látszólag alig használták őket. 3-4 év után az abroncsok összetétele megváltozik, elveszíthetik a legelőnyösebb tulajdonságaikat. Az 5-6 éves papucsok már erősen csereérettek - még akkor is, ha az eladó állítása szerint alig használták őket.

A gumiabroncs gyártási évét és hónapját szintén megtaláljuk az oldalfalon. A 0616-os vagy 06/2016-os gumit például 2016 júniusában gyártották. Ezt a számot mindig érdemes ellenőrizni, hogy tisztában legyünk vele, a kocsinkhoz járó “remek” állapotú téli gumi készlet vajon mennyit is ér a valóságban.

Hó és sár

A MS vagy M&S jelölés a Mud and Snow, vagyis sár és hó angol szavak rövidítése. Rendszerint terepjárókra, SUV-okra való abroncsokon találkozunk ezzel a jelöléssel. Ez azt jelenti, hogy a gumi hóban és sárban is megállja a helyét. Ha ilyen kerékkel találkozunk, nem jelenti azonban automatikusan azt, hogy téli gumiról van szó.

Ha biztosra szeretnénk menni, keressük az apró hópelyhet az abroncs oldalfalán, ez a téli gumik nemzetközileg is elfogadott jelölése. Azokban az országokban, ahol kötelező a téli abroncsok használata, általában csak ezt fogadják el. Gumiabroncs vásárlás előtt érdemes mindig felmérni a kínálatot, és olyan forgalmazót választani, amelyik széles árukészlettel áll rendelkezésre. Így lehetünk benne biztosak, hogy a megfelelő abroncsból megfelelő utánpótlást is kapunk.

Kapcsolódó hírek