Felavatták az EU harmadik leghosszabb függőhídját

MTI/iho   ·   2023.07.06. 14:50
20230623-125832-Webuild-Braila-Bridge-Romana-3

Két kilométeres hosszával és 1120 méteres támaszközével az Európai Unió harmadik leghosszabb függőhídját avatták fel a romániai Braila városa mellett.

Klaus Iohannis román államfő az ünnepségen arról beszélt: a brailai híd az ország legnagyobb infrastrukturális beruházása a rendszerváltás óta, amely Tulcea és Braila megye, tágabb értelemben – a Fekete-tenger és a Duna által határolt – Dobrudzsa és a többi országrész között teremt közúti kapcsolatot.

Az elnök elismeréssel szólt a japán és olasz építők professzionalizmusáról, úgy értékelte: a nemzetközi összefogással és a legkorszerűbb technológiával épült Duna-híd az EU és Japán közötti együttműködés kiváló példája. Iohannis szerint a közlekedési hálózat fejlesztése a bukaresti kormány fő célkitűzése kell maradjon, ehhez pedig az uniós alapok jelentik a legfontosabb forrást.

Marcel Ciolacu miniszterelnök szerint a nyolcvanöt százalékban uniós forrásokból fedezett beruházásra költött félmilliárd euró nagy része az építkezés idején is a helyi gazdaságot fejlesztette, a híd pedig további fejlődést hoz a régiónak. A kormányfő úgy értékelte: a moldovai–ukrán–román hármashatártól tizenöt kilométernyire megépült híd fontos szerepet játszhat Ukrajna újjáépítésében és a Duna-delta idegenforgalmának növelésében.

A bukaresti média által román Golden Gate-ként emlegetett híd nincs teljesen kész, ezért hétköznaponként az éjszakai órákban lezárják, hogy a munkások befejezhessék a daruk és az állványok eltávolítását.

A folyam keleti partján a két bekötőút közül is csak az egyik épült meg, a beruházás egésze várhatóan az év végéig készül el, megnyitását azonban nem akarták tovább halogatni, mert az öt éve épülő hidat már az idei szezonban át akarták adni a turistaforgalomnak.

(Nyitóképünkön a híd próbaterhelése, forrás: webuildgroup.com)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek