Felborult busz: relatív gyorshajtás? – fotók!

MTI   ·   2012.02.15. 19:50

(fotók: MTI)

A havas 83-as úton csúszott meg és borult fel egyautóbusz. A mentés és a helyszínelés idejére az utat a döbröntei elágazástól a városlődi elágazásig teljes szélességben lezárták, az utasokért pótlóbusz ment. Mint kiderült, a busz a Bakony Volán menetrend szerinti járata volt.

A 83-as főúton elrendelt útzár  még kora este is érvényben volt, kivéve a buszokat, amelyek fél pályán közlekedhetnek Pápa felé. Időközben megérkezett az a daru, amely visszaemeli az út menti árokba borult autóbuszt az útra.Az útzárat végül este fél nyolc körül oldották fel.

A baleset helyszínén a mentők nagy erőkkel dolgoztak a sérültek ellátásán. Végleges adatok szerint a sofőrrel együtt összesen 19-en utaztak a Bakony Volán Pápa és Veszprém között közlekedő járatán, közöttük három gyerek; a súlyos sérültek száma három, tízen könnyebb sérüléseket szenvedtek.

Heizer János, a Bakony Volán vezérigazgatója a helyszínen gyűjtött információk alapján rekonstruálva a történteket elmondta: a Pápáról Veszprémbe tartó busz Bakonyjákó közelében egy balra ívelő kanyarban a havas úton megcsúszott; a vezető sikertelenül próbált korrigálni, 15-20 métert csúszott az úton, majd a jármű árokba borult.  A vezérigazgató hangsúlyozta, hogy az autóbusz jó állapotú, téli gumikkal felszerelt.

Heizer János tájékoztatott arról is, hogy a menetíró tachográf szerint 50-55 kilométeres sebességgel hajtott a buszvezető,  ami a vezérigazgató szerint „relatív gyorshajtás”, vagyis a buszsofőr nem jól választotta meg a sebességet. A térségi volán vezetője közölte, hogy korábban elégedett volt a buszvezető munkájával.

Kapcsolódó hírek