Felborult egy autóbusz az M3-as autópályán, három halott

iho   ·   2016.12.18. 05:59
buszM3_01_rovidlid

A már felborult járműnek több autó is nekirohant – mondta a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI-nek. Janasóczki Attila közölte: a halálos baleset Mezőkeresztes és Mezőkövesd között történt az autópályán, az utat teljes szélességében lezárták. Hozzátette: egy utasokat szállító busz ezidáig tisztázatlan körülmények között felborult. A baleset következtében három ember meghalt, többen pedig megsérültek.

A Setra busz magyar forgalmi rendszámú volt. Miután fölborult további autók rohantak előbb a buszba, majd egymásnak, összesen kilenc személyautó és két mikrobusz ütközött. Ezek között magyar, román és ukrán rendszámú jármű is van. Az MTI információi szerint a bécsi adventi vásáron jártak az utasok a busszal.

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) szóvivője elmondta, a mentők tizennégy kocsival érkeztek a helyszínre, ahol összesen harmincegy sérültet találtak. – Egy 13 év körüli fiú, egy 20 év körüli nő, és egy 50 év körüli férfi életét nem lehetett megmenteni, hatan súlyosabb, huszonketten könnyebb sérüléseket szereztek – sorolta a szóvivő. A sérülteket helyszíni ellátás után a miskolci, az egri, és a debreceni kórházakba szállították.

(fotók: MTI/Vajda János)

Helyszíni információk szerint az út burkolata csúszik, a szitáló köd lefagy a hidegben. A balesetet szenvedett kocsisor hosszú. Janasóczki Attila elmondta, a helyszínen melegedőbuszokban várakozhatnak azok, akiket nem kellett kórházba szállítani, vagy nem sérültek meg. A Miskolc Városi Közlekedési Zrt. (MVK Zrt.) ugyanis újabb buszokat küld, és ezekkel a járművekkel szállítják őket Miskolcra.

A helyszínelést követően a tűzoltók elkezdik a roncsok eltávolítását az útról. Egyelőre zajlik a helyszínelés. Azokat, akik könnyebben sérültek meg, a Miskolci Rendőr-kapitányságra szállítják, ahol ellátást kapnak és pszichológus is segíti őket a történtek feldolgozásában. Továbbra is teljes útzár van érvényben mindkét irányban. Mezőkeresztesnél terelik le, illetve vissza az autópályára az autósokat. Az MTI helyszínen lévő tudósítója szerint sok autó torlódik.

A buszon nyolcvanegyen utaztak, az összes sérült közülük került ki. Az áldozatok közül ketten debreceniek, az egyik egy 12 éves fiú, a másik egy 44 éves férfi – ők egy lépcsőházban laktak, a harmadik pedig egy 22 éves harsányi lány.

Két súlyos sérültnek azonnali műtétre volt szüksége a felborult busz utasai közül - mondta el az M1 aktuális hírcsatorna reggeli híradójában Csiba Gábor, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház főigazgató főorvosa. A  legsúlyosabb kilenc sérültet ebbe a kórházba szállították. Négyen ambuláns ellátás után elhagyhatják az intézményt, öt sérültet kellett felvenni fekvőbeteg-ellátásba, és közülük kettőt azonnal meg kellett műteni. A főigazgató hangoztatta, hogy a kórház folyamatos ügyeletben dolgozik, a műtétekhez minden szükséges szakorvos azonnal rendelkezésre állt.

Janasóczki Attila, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője a híradóban elmondta, hogy az autópályát még várhatóan 2-3 órán át zárva kell tartani.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek