Folytatódik: megint átadták a világ éppen legnagyobb tengerjáró hajóját

iho/hajózás   ·   2023.11.28. 09:00
icon if the seas

Átvette a Royal Caribbean International a világ legnagyobb tengerjáró hajóját, az Icon of the Seast a finnországi Meyer Turku hajógyárban. Az Icon osztályú monstrumot tovább kettő követi.

A Royal Caribbean három Icon-osztályú üdülőhajót rendelt, az elsőt, az Icon of the Seast hét évnyi tervezés, majd két és fél évnyi kivitelezés után bocsájtották vízre, a hajógerincet 2022 áprilisában fektették le. Mielőtt a 365 méter hosszú óriás elhajózna szolgálati helyére, a floridai Miamiba, előbb a spanyolországi Cadizban még befejezik a hajó felszerelését, berendezését – ez a folyamat körülbelül két hónapot vesz igénybe.

Az Icon of the Seas űrtartalma 248 ezer 663 bruttó tonna, ami ugyan valamivel kevesebb, mint a Royal Caribbean által korábban közzétett 250 ezer 800 bruttó tonna, de még mindig körülbelül öt százalékkal nagyobb, mint a tengerjáró társaság jelenlegi legnagyobb hajójáé, a Wonder of the Seasé, ezzel ez a világ jelenlegi legnagyobb tengerjáró hajója. Ez az első LNG-meghajtású tengerjáró hajó a Royal Caribbean International kötelékében, de az anyavállalat Royal Caribbean Csoportnak már van cseppfolyósított földgáz tüzelésű hajója. A Icon of the Seast ellátták hulladék-energiát feldolgozó és hőelnyelő rendszerrel is – a hajó energiahatékonysága 24 százalékkal múlja felül a Csoport e téren jelenleg legelőremutatóbb üdülőhajóját. Az édesvíz és a villamos energia előállításáról üzemanyagcellák gondoskodnak. A hat Wärtsilä motor összteljesítménye 67 ezer 500 kW (90 ezer 520 LE).

Az új osztály első példányának egyéb impozáns számai:

  • 2805 utaskabin,
  • 5610 (normál) férőhely,
  • maximális utaskapacitás 7600 fő,
  • 2350 fős személyzet.

Mindent összevetve körülbelül tízezer emberről van szó – ez megfelel például Barcs, Celldömölk vagy Kapuvár teljes lakosságának. Továbbá:

  • negyven étterem és bár,
  • négy színpad,
  • hét medence nyolc óriáscsúszdával,
  • nyolc dedikált „városrész”, és egy
  • 55 méter magas vízesés.

Az osztály következő hajóján, a 2025 nyarán vízre bocsájtani szándékozott Star of the Seas-en már megkezdődött az összeszerelés, a harmadik testvér pedig 2026-ban készül el.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek